Lekovito svojstvo đumbira

Poreklom iz Azije, đumbir se sada gaji u Africi, Indiji, na Zapadnoindijskim ostrvima i u SAD. Ova visoka i tanka višegodišnja biljka ima listove u obliku koplja i cvetove slične orhideji. Biljka se razmnožava preko rizoma (podanka) – dela koji se koristi u medicini i u kulinarstvu. Đumbir se u azijskoj kuhinji koristi zbog snažnog, ljutog i aromatičnog ukusa.

 

Delovi koji se upotrebljavaju

Rizom: Rizomi se sakupljaju najmanje godinu dana po sađenju biljke, ali moraju da se uzimaju pažjlivi jer se lako lome. Koren đumbira koristi se svež ili osušen. Suv šumbir upotrebljava se za spravljanje infuza, ekstrakata i tinktura, kao i u mnogim farmaceutskim prozvodima.

Sastojci

Đumbir je bogat aromatičnim isparljivim uljima. To su medicinski aktivni sastojci koji đumbiru daju karakterističan miris i ukus. Ulje od đumbira sadrži seskviterpene (poznate po tome što deluju protiv upala), naročito zingiberen. U ulju ima i monoterpena i aldehida. Najnovija istraživanja pokazala su da ovi sastojci sprečavaju razvoj jednog od najrasprostranjenijih virusa obične prehlade. Smatra se da neki sastojci đumbira (džindžeroli) čine ovu biljku delotvornom u otklanjanju mučnine.

Upotreba

Đumbir je snažno sredstvo za stimulisanje cirkulacije. Sprečava zgrušavanje krvi i dobar je vazodilatator (sredstvo za širenje krvnih sudova) – što znači da pomaže kod problema s cirkulacijom. Osim toga, poboljšava varenje i deluje antispazmolitično.
Đumbir ima sedativno dejstvo i ublažava mučninu i povraćanje, uključujući i onu tokom vožnje. Istraživanje obavljeno 1990. godine u londonskoj bolnici Sv. Bartolemeju pokazalo je da đumbir smanjuje mučninu kod pacijenata posle operacije. Njegova efikasnost može da se poredi sa metoklopramidom, lekom protiv povraćanja (antiemetikom), koji ima široku primenu.
Đumbir sadrži u sebi melatonin, hormon koji se inače sintetiše i u pinealnoj žlezdi (epifizi). Ovaj hormon ima brojna poželjna dejstva – produžava i podmlađuje život, jedan je od najznačajnijih stimulatora imunološkog sistema, ima antidepresivno i antistresno dejstvo, jača srce i stimuliše rad polnih žlezda, te pomaže u prevenciji steriliteta.
Jedan istraživački rad objavljen u časopisu Journal of Nutrition pokazao je da ekstrakt đumbira snižava nivo holesterola u krvi i sprečava oksidaciju lipoproteina male gustine (LDL). Otkriće ukazuje na to da bi đumbir mogao da spreči razvoj ateroskleroze i srčanih oboljenja. Đumbir izaziva znojenje kod nazeba. Koristi se kao antiseptično sredstvo za iskašljavanje, pa je efikasan u lečenju katara. Smatra se da snižava temperaturu.
Australijski naučnici su 2000. godine otkrili da nekoliko sastojaka đumbira ima antiinflamatorno dejstvo. Zbog tih svojstava mogao bi da pomogne kod hroničnih zapaljenskih oboljenja kao što su artritis, sistemski lupus, ulcerozni kolitis i dr. Esencijalno ulje propisuje se samo za spoljnu upotrebu, odnosno za masažu kod reume i bola u mišićima.
Antispazmolitično dejstvo čine đumbir delotvonim kod menstrualnih bolova i grčeva prilikom varenja. Poznato je da ublažava nadimanje i dijareju.

Gajenje

Đumbir je tropska biljka, pa mora da se gaji u zatvorenom prostoru ili u zagrejanom stakleniku. Posadite rizome na osunčanom ili senovitom mestu, na neutralnom ili alkalnom zemljištu i obilno ih zalivajte.

Priprema i doziranje

Oralna upotreba - Za lečenje mučnine i povraćanja, lošeg varenja, menstrualnih bolova, nadimanja, dijareje.
Prašak: Uzmite 0,5-1,5 g dnevno s vodom ili s hranom.
Tečni ekstrakt: Uzmite 1 ml dnevno u čaši vode.
Tinktura: (1:5 u 60% alkoholu) Uzmite do 30 kapi dnevno u čaši vode.
Spoljna upotreba - Za lečenje bolova u mišićima ili zglobovima
Krema (na bazi praška od rizoma ili esencijalnog ulja): Stavite na obolelo mesto dva do tri puta dnevno (ali ne kod akutne upale zglobova).
Ukoliko se simptomi nastave, treba konsultovati lekara.

Važna upozorenja:

Nisu zabeležene neželjene posledice ili toksičnost đumbira.
Prekomerna doza može da izazove stomačne tegobe i pospanost.
Đumbir može da ublaži jutarnju mučninu kod trudnica, ali one moraju prvo da konsultuju svog lekara.
Nemojte da koristite đumbir ukoliko uzimate antikoagulante (lekove za sprečavanje ili usporavanje zgrušavanja krvi).

Priredio: Mr sc med. Ivanov dr Dragan

Oznake: đumbir,, aromatično ulje,, Rizom,, azija,

Štampa