Godišnji sabor Južnoslovenske Unije 2013

Godišnji sabor Južnoslovenske Unije Reformnog Pokreta Adventista sedmog dana održan je, hvala Bogu i ove godine od 23.-25. avgusta 2013 u molitvenom domu naše Zajednice u Staroj Pazovi, Vinogradska ulica 36.

Sabor je otvorio, i poželeo dobrodošlicu prisutnim gostima predsednik Unije Mladen Aradski. Glavni motiv Sabora bio je tekst iz knnjige proroka Isaije 60,1. „Ustani, svetli se!“

Brat Đorđe Bosanac je govorio na temu Duhovnost čovečanstva. 

Čovečanstvo je danas poput reke Ikuasu pred velikim vodopadom. Iako ova velika Brazilska reka većim delom toka protiče mirno, ne nagoveštavajući dramatični obrt, putujući nizvodno mi sve jače i jače čujemo huk velike vode. Kada je u srednjem veku španski konkvistador 1541 godine otkrio šta znači taj zvuk, radoznalost ga je navela da pronađe jedno od svetskih čuda – najveće vodopade na svetu – Ikuasu vodopade po istoimenoj reci. Brojni turisti hrle ovoj veličanstvenoj uspomeni na potop i ljudski greh. Zastaje dah pred stihijama, i nešto nas vuče da priđemo što bliže ivici granice. Slično je i sa duhovnošću većine ljudi. Iako se po celom svetu govori i oseća da je kraj sveta blizu, mi smo kao narod uspavani i pasivno se približavamo ivici velikog vodopada, slično turistima koji bi da što bliže priđu rubu i pogledaju u pobesneli bezdan. 

Kao što u svetu egzibicionista i akrtobata postoje ljudi koji rizikuju život i prelaze preko kanjona Kolorado na sajli sa i bez stabilizatora, pa  čak neki i meditiraju u takvom položaju, i mi prekoračujemo granicu dozvoljenog, uvlačimo sebe i svoje najmilije u rizik robovanja zavisti, ljubomori, ogorčenosti, neslozi, oholosti, sujeti, svetovnosti, neljubaznosti i osuđivačkom duhu, čime, prema svedočenju Duha proroštva faktički postajemo spiritisti, tj. osobe i narod koji upražnjavamnjem ovih gadnih telesnih rodova – održavamo zajednicu sa zlim duhovima. 

Krajnje je vreme da prestanemo srljati u rizike plivanja do ivice vodopada, i da siđemo sa sajle preko ponora greha. „Ne smemo se brzopleto pozivati na Božja obećanja, dok bez razmišljanja srljamo u opasnost, kršeći zakone prirode i ne obazirući se na glas razuma i zdravog rasuđivanja kojim nas je Bog obdario. To je najdrskije prekoračivanje dozvoljenog.” – 4.Sv. 44.orig

U subotu pre podne održana je subotna škola na temu Život i rad apostola Pavla: u Galatiji, Efesu, Jerusalimu. U svojstvu učitelja poslužili su braća Danilo Žic i Časlav Dičevski. 

Prepodnevnu propoved u subotu je imao regionalni sekretar Ferenc Maćaš. Govorio je o probuđenju adventista.

Popodnevno bogosuženje subotu bilo je posvećeno iskustvima braće Branislava Jakšića, Danijela Poropata, Dragana i Davida Ivanova. U drugom delu popodnevnog bogosluženja saslušali smo propoved brata Voje Lukića Duhovno buđenje i oživljavanje. Gospod će nas zasigurno buditi i poslati osveženje u vidu poznog dažda ali On očekuje da i mi nešto učinimo sa svoje strane. Potrebno je podići jedra, u figurativnom smislu, naravno, a Isus će našu batrku spasenja pokreniuti moćnim delovanjem Svetoga Duha poput moćnog vihora da bi smo stigli u luku mira. Dakle, Gospod očekuje našu saradnju, čežnju za nebeskom domovinom i vredne ruke koje će dobijena sredstva zdušno upotrebljavati Njemu na slavu i na spasenje bižnjih.

Usledilo je zatim javno ispovedanje vere kandidata za krštenje, koje je vodio brat Miroslav Bosanac nakon čega je završena subota i program bogosluženja za subotu, 24. avgust 2013. godine. 

Sutradan, u nedelju, obavljeno je krštenje Mihajlović Lanka i Bosanac Borisa na reci Dunav, kod starih Banovaca. Obredu krštenja prethodila je prigodna propoved Voje Lukića o smislu i značaju zaveta sa Bogom.

Prijem u članstvo novokrštenih obavio je br. Dragan Ilić, nakon čega smo čestitali braći koja su odlučila stupiti u redove Božijeg naroda.

Sabor je završen ponovnim obraćanjem predsednika Unije RPASD Mladena Aradskog, koji se rečima zahvalnosti oprostio od prisutnih gostiju. Prema našem dobrom običaju sabor je završen prizivanjem blagoslova na sve prisutne. Neka Gospod blagoslovi sve koji su  odvojili  vreme i sredstva kako bi svojim prisustvom uveličali ovaj praznik Božijeg naroda.

Branislav_Jaksic.jpg Curice_zabice.jpg Daniel_Poropat.jpg

Danilo_Zic_Vojo_Lukic.jpg David_Ivanov.jpg Deca.jpg

Dodela_diploma_misionske_skole_Svetionik.jpg Dragan_Ilic.jpg Dragan_Perendic_voditelj_omladins_kog_casa.jpg

Dragan_Zivankic.jpg Elizabeta_Lukic.jpg Ferenc-Macas.jpg

Irina_Aleks_Lukic.jpg Lanko_Boris.jpg Laza.jpg

Luka_Aleksic_bakom.jpg Lukic_Vojo 1.jpg Lukic_Vojo 2.jpg

Lukic_Vojo 3.jpg Lukic_Vojo 4.jpg Marija_Dimitrieva.jpg

Miljevic_Marko.jpg Miroslav_Bosanac.jpg Mlada_generacija.jpg

Mladen_Aradski 1.jpg Mladen_Aradski.jpg Na_krstenju_u_Starim_Banovcima.jpg

Nakon_krstenja.jpg Novokrsteni.jpg Ozren.jpg

Ozren_Diplome.jpg Sabor_Pazovi_2013.jpg U_trpezariji.jpg

Urucenje_diplome_Igoru_Aradskom.jpg Zlatne_harfe.jpg

Štampa