Osvrt na okružni sastanak u Beogradu

U subotu, 31. oktobra 2009. godine u mesnoj crkvi Beograd, u Moravskoj ulici, održan je manji okružni sastanak vernika koji žive na području Beograda, Stare Pazove, Novog Sada i Zrenjanina.  Sastanku su prisustvovali i gosti, radnici naše crkve u Makedoniji.  Gosti iz daleke zemlje, Kanade, bili su sestra Tatjana i brat Vojo Lukić sa svojom porodicom, nama dobro poznati vernici koji su ponikli i odrasli na ovim prostorima i koji nas uvek rado posećuju.

Po promenjivo oblačnom vremenu sa sunčanim razdobljima u našoj beogradskoj crkvi bilo je okupljeno između pedeset i šezdeset vernika i prijatelja naše Zajednice. Svima onima koji su prisustvovali ovom skupu ostaće u dragoj uspomeni duboka i promišljena zapažanja braće i sestara koji su sudelovali u radu subotne škole.  Biblijska razmatranja o vremenu posletka u ponovnoj lekciji predvodila je sestra Tatjana Lukić, a veoma živu diskusiju u novoj lekciji na temu “Vreme nevolje” usmeravao je brat Sava Stražmešterov.

Svečana poruka ovih biblijskih pouka ostala urezana u našem sećanju: Znaci u prirodu, društvu i u crkvi jasno nas upozoravaju na to da živimo u izuzetno ozbiljnom vremenu posletka, a biblijska proročanstva govore nam da će uskoro nastupiti još ozbiljniji čas, takav kakvoga nije bilo od postanja sveta.  Samo oni koji su danas pomireni sa Bogom zahvaljujući skupocenoj žrtvi Isusa Hrista i Njegovom posredovanju u nebeskoj svetinji, opstaće u to sudbonosno vreme. Radosna vest je da svi mi, bez obzira na naš protekli život, možemo postati pobednici ugledajući se na drevnog patrijarha Jakova i njegovo nepokolebljivo pouzdanje u Božju milost.

U prepodnevnom bogoslužewu propovedao je gost iz Toronta, brat Vojo Lukić.  Njegovo izlaganje na temu “Razgovor sa ženom kod Jakovljevog izvora” zasnivalo se na tekstu iz četvrtog poglavlja Jevanđelja po Jovanu.  U tom jednostavnom ali izuzetno poučnom evanđeoskom zapisu prepoznali smo nebesku mudrost sa kojom je Veliki Učitelj, rukovođen božanskom ljubavlju i istančnim sluhom za potrebe jedne žene koja je bila prezrena i omalovažena, otvorio njene duhovne oči i dozvolio da Ga ona prepozna kao Mesiju - izvor žive vode.

Posle ukusnog zajedničkog ručka i prijtne šetnje u obližnjem parku, vernici su se ponovo okupili u poslepodnevnim časovima da bi prisustvovali programu koji su pripremili uglavnom mlađi članovi naše crkve.  Taj deo programa vodio je brat Miroslav Bosanac.  On je bio ispunjen kraćim ali nadahnutim izlaganjima sestre Svetlane Bosanac o značaju vere, brata Časlava iz Makedonije o ljubavi, te Borisa Bosanca o tome kako da se hrišćanin suoči sa brigama.  Neka braća i sestre iznosili su i svoja lična iskustva sa Bogom, kako ona iz privatnog života, tako i iskustva iz rada sa dušama.  Vojo Lukić u kraćim je crtama upoznao prisutne sa napredovanjem Božjeg dela u Severnoj Americi.  Pesme i melodije koje smo čuli u ovom poslepodnevnom programu predstavljale su duhovno osveženje za sve članove i prijatelje naše crkve.

Ovaj manji sastanak u Beogradu ostaće svima onima koji su mu prisustvovali u nezaboravnoj uspomeni kako zbog prijatne atmosfere i međusobnog druženja, tako i zbog kvalitetne hrane i lepog ugošćavanja, a ponajviše zbog duhovnog obroka koji nas je sve okrepio i podstakao na još vernije služenje našem dragom Učitelju i Gospodu.

 

Tatjana Lukić

Štampa