1.Шта је молитва?

Лекција 1

Субота 7. јул 2018.

Шта је молитва?

„Слушај вику моју, царе мој и Боже мој! Јер се Теби молим.“ – Псалам 5:2.

„Молитва је отварање срца Богу као пријатељу.“ – Пут Христу, 84.

Предлажемо да прочитате: Пут Христу, 84-96.

Недеља 1. јул

 1. РАЗГОВОР СА БОГОМ

а. Како су наши прародитељи разговарали са Богом, и како је грех прекинуо овај блиски однос? И Мојсијева 1:27-30; 3:8-10; И Тимотију 2:5.

„Након Адамовог преступа, Господ није више непосредно разговарао са човеком; човечанство је предано у руке Христу, и сва комуникација са светом одвијала се преко Њега.“ – Фундаменталс оф Цхристиан Едуцатион, 237.

б. Које средство нам је Бог ставио на располагање, како бисмо као грешници и даље могли слободно да разговарамо са Њим? Јован 16:23 (последњи део); Матеј 7:7,8.

„Молитва је дисање душе. Она је тајна сила унутрашњег живота. Ниједно друго средство милости не може заузети њено место. Она чува душевно здравље. Молитва доводи срце у непосредну везу с Извором живота, и јача жиле и мишиће хришћанског искуства. Ако се молитва занемари, ако се журно обавља с времена на време, како нам је угодно, изгубићемо свој ослонац у Богу, изгубићемо животну снагу духовних способности и наше верско искуство неће имати здраве силе...

„Само ако гледамо на Исуса, у жељи да постанемо слични Њему, ако осећамо глад и жеђ за Његовом правдом, и само ако то будемо тражили у усрдној молитви Бог ће испунити жеље нашег срца.

„Посланици Божји морају у молитви дуго боравити с Њим, да би у свом раду били успешни.“ – Слуге јеванђеља, 231, 232.

Понедељак 2. јул

 1. КОМУНИКАЦИЈА НЕОПХОДНА ЗА ПРИЈАТЕЉСТВО

а. Бог жели да будеш Његов пријатељ. Која три аспекта су основа тог односа? Јован 15:13-15.

„Свако дружење са изабраном особом, ма колико ограничено било, оставља неизбежно свој утицај на наше понашање. До које мере ћемо потпасти под тај утицај зависи од степена стварне присности, од учесталости разговора, од наше љубави и поштовања личности са којом се дружимо. Исто тако и трајним познанством и дружењем са Христом ми можемо постати слични Њему, као свом беспрекорном Узору.

„Дружити се присно са Христом – каквог ли неизрециво драгоценог преимућства! Такво дружење је и наше преимућство само ако заиста тежимо за тим – ако смо спремни на сваку жртву тога ради.“ – В Сведочанство, 205, 206.

б. Ком броју људи Бог нуди овакав однос? Јован 3:16. Именуј особу која је прихватила понуду да буде Божји пријатељ. Јаков 2:23.

ц. Како пријатељства обично започињу? Приче 18:24. Иако ће послушност Богу бити доказ нашег пријатељства са Њим (Јован 15:14), који поступак је неопходан за изградњу тог пријатељства? Филибљанима 4:6.

„Наш небески Отац чека да нас обаспе обиљем својих благослова. Преимућство које се нама пружа је да увек можемо гасити своју жеђ на извору бескрајне љубави. Заиста је несхватљиво што се молимо тако мало! Бог је увек спреман и вољан да чује искрену молитву и најскромнијег међу својом децом, а ми се толико устручавамо да Му поверимо своје потребе. Шта ли тек небески анђели мисле о јадним и беспомоћним људским бићима, о бићима која су изложена искушењима, а тако се мало моле и имају тако мало вере, иако је Божје срце испуњено безграничном љубављу према Њима, иако је Он спреман да им да много више него што то они уопште могу да затраже или чак и помисле? Анђели су срећни што могу да се клањају Богу и што им се пружа прилика да бораве у Његовој близини. Својом највећом радошћу они сматрају одржавање присне везе са Њим; док синови овог света којима је помоћ коју само Бог може дати толико неопходна, задовољно настављају и без светлости Његовог Духа и без пратње Његовог присуства.“ – Пут Христу, 85.

Уторак 3. јул

 1. ПОТПУНО ПРЕДАЊЕ

а. Колико се пута Исус молио у Гетсиманији за исти проблем? Да ли су се речи Његове молитве мењале? Матеј 26:39,42,44.

„Три пута је Он изговорио ову молитву. Три пута је људска природа устукнула пред том последњом, највећом жртвом. Али сад се пред Искупитељем света указала историја људског рода. Видео је да би преступници закона препуштени сами себи, морали пропасти. Видео је човекову беспомоћност и силу греха. Пред Њиме су искрсле патње и јадиковање осуђеног света. Сагледавши удес који је претећи лебдео над нашом планетом, Он је донео своју одлуку. Решио је да умре за пали људски род. Прихватио је крштење крвљу да би преко Њега милиони оних што пропадају, задобили вечни живот. Напустио је небеске дворе, где је само чистота, блаженство и слава, да би спасао једну изгубљену овцу, један свет који је пао услед преступа. И неће се одрећи своје мисије. Постаће жртва помирења да би спасао род који се својевољно одлучио за грех. Сад Његова молитва одише само покорношћу: 'Ако ме не може чаша ова мимоићи да је не испијем, нека буде воља Твоја.'“ – Жеља векова, 669.

б. Како се Исус потчинио Оцу? Матеј 26:39 (последњи део). Да ли је Отац одговорио на Исусову молитву како би Га спасао од смрти на крсту? Матеј 26:45,46; Римљанима 8:32 (први део).

ц. Шта можемо научити из Исусове молитве и предања? Јаков 4:6-8.

„Нама је тешко да се покоримо и разапнемо своје 'ја'; али када то дело у потпуности предамо Богу, који зна наше слабости и нашу грешност, Он ће га на најбољи начин довести до жељених резултата. Кроз сталну борбу и једноставну веру Енох је ходио са Богом. Свима нама је омогућено исто то.“ – Тхе Ревиењ анд Хералд, Јуне 22, 1886.

„Господ ће урадити свој део посла ако се људска оруђа потчине контроли Светог Духа. Ако Богу посветимо тело, душу и дух, Он ће учинити оно што је рекао – откриће се свима онима који Га буду ревносно тражили.“ – Манусцрипт Релеасес 10, 96, 97.

Среда 4. јул

 1. ИСТРАЈНА МОЛИТВА У ТЕШКОЋАМА

а. За шта се молио Јаков док се враћао дому свог оца у Палестини, када је чуо да Исав долази пред њега са 400 људи? И Мојсијева 32:9-11.

б. Након што је Исаву послао дарове да га умири, како је Јаков поново изложио Богу своје страхове и бриге? Осија 12:4. Какву истрајност и одлучност је Јаков испољио? И Мојсијева 32:24-31.

„Јаков је послао своју породицу преко плићака на другу страну потока, а он оста сам. Одлучио је да проведе ноћ у молитви, и желео је да буде сам са Богом. Бог би могао да сломи и разнежи Исавово срце. Патријарх је у то полагао своју једину наду.“ – Патријарси и пророци, 194.

ц. Како је Бог, одговарајући на Јаковљеву молитву, променио обојицу, и Јакова и Исава? И Мојсијева 32:31; 33:4.

„Сад је Јакову јасно стајала пред очима заблуда која га је навела да помоћу преваре дође до права прворођенога. Он није имао поверења у Божја обећања, већ се упињао да личним напорима оствари оно што би Бог свакако извршио у своје време и на свој начин. За доказ да му је све опроштено, његово име, које га је до тада подсећало на учињени грех, замењено је новим именом које је имало да овековечи његову победу. 'Одселе се нећеш звати Јаков, него Израиљ; јер си се јуначки борио и с Богом и с људима, и одолео си.'

„Јаков је добио благослов за којим му је душа жудела...

„Док се Јаков борио са анђелом, други небески весник је био послан Исаву. Исав је у сну видео свога брата који је двадесет година као изгнаник био одвојен од очевог огњишта; био је очевидац његовог бола што при свом повратку не затиче мајку у животу; видео га је окруженог војском Божјих анђела. Овај сан Исав је испричао својим војницима, и наредио им да Јакову не чине никаквог зла, јер је с њим Бог њихових отаца.“ – Патријарси и пророци, 195.

Четвртак 5. јул

 1. ИСТИНСКА ЗАЈЕДНИЦА МЕЊА ЖИВОТ

а. Шта Бог зна о нама? Матеј 6:8 (последњи део). Која је наша највећа потреба? Језекиљ 36:26,27.

„Промена која нам је потребна јесте промена срца, а она се једино може постићи индивидуалним тражењем благослова од Бога, преклињући Га за Његову силу и усрдно се молећи да се Његова милост спусти на нас како би наши карактери могли да буду преображени. То је промена која нам је данас потребна, а у циљу постизања тог искуства треба да користимо неисцрпну енергију и да покажемо ревност која долази из дубине срца.“ – Одабране поруке 1, 180.

б. Како можемо бити сигурни да Бог има спреман одговор пре него што се помолимо? Исаија 65:24; Матеј 6:8. Какав је Божји циљ у погледу молитве? Јован 14:13,14.

„Молитва је отварање срца Богу као пријатељу. Она нема за сврху да Богу открије ко смо ми, већ да нас оспособи да примимо Христа у своје срце. Молитва не спушта Бога к нама, већ нас уздиже к Њему.“ – Пут Христу, 84.

„Молитва нема за циљ да изазове неку промену код Бога; она нас доводи у склад са Богом. Она не замењује испуњавање дужности.“ – Тхе Yоутх'с Инструцтор, Аугуст 18, 1898.

Петак 6. јул

ПИТАЊА ЗА ЛИЧНО РАЗМИШЉАЊЕ:

 1. Шта нам се дешава ако занемаримо редован разговор са Богом кроз молитву?
 2. Зашто је молитва неопходна за развој пријатељства са Богом?
 3. Опиши Исусово искуство у Гетсиманији, када се потчинио вољи свог Оца.
 4. За кога се Јаков молио док се борио са анђелом?
 5. Зашто нам је молитва толико потребна када Бог већ зна све о нама?

Štampa El. pošta

2.Давидов живот молитве

Лекција 2

Субота 14. јул 2018.

Давидов живот молитве

„Народе! Уздај се у Њега у свако доба; изливајте пред Њим срце своје; Бог је наше уточиште.“ – Псалам 62:8.

„Давид је непрестано упућивао молитве Богу. Он је имао поверење у Бога и ходио је пред Њим на савршен начин.“ – Тхе Сигнс оф тхе Тимес, Аугуст 17, 1888.

Предлажемо да прочитате: Патријарси и пророци, 755-766.

Недеља 8. јул

 1. МОЛИТВА У ПРОГОНСТВУ

а. Како се Саул опходио према Давиду? И Самуилова 19:9,10; 23:7,8.

„После Самуилове смрти, Давид је имао мира неколико месеци. Поново се био повукао у самоћу међу Зифејима; међутим, надајући се да ће задобити цареву наклоност, ови људи су обавестили цара о месту где се Давид скривао. Та вест је поново подстакла демона страсти који је неко време мировао у Сауловим грудима. Опет је сакупио своје ратнике и кренуо да гони Давида. Али пријатељи су доставили Јесејевом сину да је Саул опет кренуо против њега.“ – Патријарси и пророци, 706.

б. Како се Давид молио док га је Саул гонио? Како се Давид предао Богу? Псалам 7:1-5,17.

„Једино помоћу Христовом сила сотонина може да се ограничи и сузбије. То је велика и значајна истина коју сви треба да схвате. Сотона је запослен у сваком тренутку, он не престаје да проходи и обилази земљу, тражећи стално кога би могао да прождере. Али усрдна молитва вере може да осујети његове и најснажније напоре. Зато, браћо 'узмите штит вере о који ћете моћи погасити све распаљене стреле нечастивог.'“ – В Сведочанство, 273.

Понедељак 9. јул

 1. ДАВИДОВ ПАД

а. Шта Библија помиње о Давидовом карактеру? И Самуилова 13:13,14; И Царевима 11:38.

„Док се владао по Божјим саветима, Давид је називан човеком по Божјем срцу. Кад је згрешио, то више није било тачно, све док се у покајању није вратио Господу.“ – Патријарси и пророци, 762.

„Бог је волео Давида, не зато што је он био савршен, већ зато што се није тврдоглаво опирао Божјој вољи. Његов дух се није уздизао у побуни против укора...

„Давид је много грешио, али се исто тако много и понизио, и његово кајање било је исто тако дубоко као и његова кривица. Никада ниједан човек није био понизнији од Давида, када је био осведочен о свом греху. Он се показао снажним, не у сталном одупирању искушењу, већ у понизности душе и испољавању искреног кајања. Он никада није изгубио своје поверење у Бога који је ставио речи строгог укора у уста свог пророка. Он није мрзео Божјег пророка. Давид је такође био драг Богу јер се ослањао на Његову милост и волео Га, поштовао и служио Му.“ – Пампхлет 28, 1890, 16.

б. Који грех у свом животу је Давид покушао да сакрије? ИИ Самуилова 12:9.

ц. Каква је била Давидова реакција када је његов грех обелодањен? Како је он признао своју кривицу? ИИ Самуилова 12:13; Псалам 51:3,4.

„Овај део Давидовог живота има велики значај за сваку душу која се каје. То је најупечатљивији приказ борби и искушења људског рода, правог кајања пред Богом и вере у Господа нашега Исуса Христа. Тај догађај је кроз све касније векове храбрио душе које су пале у грех и бориле се под теретом своје кривице. Хиљаде Божје деце, која су била наведена на грех, пре него што су се одала очајању, сећала су се како је Бог прихватио Давидово искрено кајање и његову исповест, мада је он због свог преступа морао да страда; то им је давало храбрости да се покају и да изнова настоје да ходе путем покоравања Божјим заповестима.“ – Патријарси и пророци, 766.

Уторак 10. јул

 1. МОЛИТВА ЗА ОПРОШТАЈ

а. За које две ствари се Давид молио након признања свог греха? Псалам 51:1,2; И Јованова 1:9.

„Свако зло учињено другоме преко увређеног досеже до самог Бога. Зато Давид опроштај не тражи од свештеника, него од човековог Творца. У својој покајничкој молитви он преклиње: 'Смилуј се на ме, Боже, по милости својој, и по великој доброти својој очисти безакоње моје.'“ – В Сведочанство, 602.

б. Где се налази извор нечистоте? Јеремија 17:9; Марко 7:21-23.

„Многи од вас можда имају неку представу о вери у својој глави, док срце није очишћено. То је само спољашња вера. Бог гледа на срце. 'Све је голо и откривено пред очима Оног коме говоримо.' Хоће ли се Он задовољити било чим другим осим деловања истине изнутра? Свака заиста обраћена душа носи очевидна обележја да су телесне склоности у њој савладане.“ – И Сведочанство, 152.

ц. Коју Давидову молитву треба свакодневно да понављамо? Псалам 51:10-12.

„Многи гаје лажну наду засновану на претпоставци за коју нема правог основа. Извор није очишћен, и зато вода која из њега истиче није чиста. Очистите извор, па ће и вода бити здрава и чиста. Ако вам је у срцу стало до тога да будете исправни пред Богом, ваше речи, начин одевања и поступци, све ће бити исправно.

„Праве побожности све више нестаје...

„Показано ми је како се ова благодат може добити. Уђите у 'своју клет' и у самоћи завапите Богу: 'Учини ми, Боже, чисто срце, и дух прав понови у мени.' Будите усрдни и искрени. Свесрдна и непрестана молитва може много помоћи. Борите се истрајно у молитви и у душевном болу као што је то учинио Јаков. Христу је, док се молио у Гетсиманији, пробијао зној као велике капи крви; и ви морате уложити напоре. Не напуштајте место молитве док се не осетите оснажени у Господу. Затим наставите будно да стражите, и докле год будете будни и истрајни у молитви савлађиваћете своје рђаве склоности, и дејство Божје милости видеће се у вама.“ – И Сведочанство, 148.

Среда 11. јул

 1. ИЗРАЖАВАЊЕ ЗАХВАЛНОСТИ БОГУ

а. Шта је Давид признао у погледу Божјих благослова? И Дневника 29:11-14.

„Господ нас обасипа својим благословима на стази којом корачамо…. Ми можемо плакати и јецати, жалити се и спотицати на сваком кораку, или можемо прикупљати драгоцено, мирисно цвеће и радовати се у Господу због Његове доброте што је наш пут према Небу учинио тако угодним.“ – Оур Хигх Цаллинг, 245.

„Ако себе предамо Богу да бисмо служили човечанству, и Он се предаје нама.

„Ко год у свом срцу направи места за реку Божјег благослова која ће се изливати на друге, и сам прима богату награду.“ – Мисли са Горе блаженства, 58.

б. Како је Давид изразио нека од својих осећања према Богу? Псалам 31:19-23; 57:10.

„Они који су у мраку треба да чују песму благодарности и хвале. Своју захвалност за добру вест јеванђеља, за његова обећања и охрабрења треба да изразимо тако што ћемо настојати да другима чинима добро. Такво дело ће уморне, збуњене, напаћене душе обасјати зрацима небеске правде. То је извор на коме се жедан и од пута уморан путник може освежити. Сваком тако учињеном делу милосрђа или љубави, присуствују анђели Божји.“ – ИX Сведочанство, 25, 26.

ц. За шта још можемо данас бити захвални? Псалам 103:10-14; Јеремија 31:34 (последњи део).

„Ми морамо заборавити себе и увек тражити прилике чак и мале, да покажемо захвалност за добро које смо примили од других; ми морамо тражити прилике да друге охрабримо, и да им својим нежним поступцима и малим делима љубави олакшамо и скинемо њихове терете. Ове промишљене услужности, које почињу у нашој породици, прелазе породични круг и помажу да се увећа општа животна срећа. Занемаривање ових малих дела проузрокује горчину и јад у животу.“ – Темељи срећнога дома, 348.

Четвртак 12. јул

 1. МОЛИТВА ЗА ИЗБАВЉЕЊЕ

а. Којим речима Давид слави Бога за избављење од непријатеља? ИИ Самуилова 22:1-7,18-20.

б. Како се ми, попут Давида, можемо данас молити за избављење од греха? Псалам 6:4; 25:20; Матеј 6:13.

„Многи прихватају јеванђеље не зато да би се ослободили од греха, већ да би избегли патње и невоље. Такви се радују неко време. Мисле да ће их вера ослободити потешкоћа и искушења. И док им у животу све иде глатко, они могу изгледати доследни хришћани. Али у ватреној проби искушења они малаксавају, и нису спремни да поднесу укор, презир и срамоту Христа ради. Кад Реч Божја укаже на неки њихов омиљени грех, или кад од њих захтева самоодрицање и жртве, они се осећају увређенима. Напори који се очекују од њих ради темељите промене у њиховом животу чине им се превелики. Кад виде неугодности и потешкоће које би морали поднети, они забораве на вечне вредности.“ – Христове очигледне поуке, 31.

„Ако се молимо за земаљски благослов, можда ће нам се одложити одговор на нашу молитву и можда ће нам Бог подарити нешто друго, а не оно што тражимо. Али није тако кад тражимо да се ослободимо греха. Његова је воља да се очистимо од греха, да постанемо Његова деца и да нас оспособи да живимо светим животом.“ – Жеља векова, 244.

Петак 13. јул

ПИТАЊА ЗА ЛИЧНО РАЗМИШЉАЊЕ:

 1. Шта ограничава сотонину моћ? Када нам Христос може највише помоћи?
 2. Зашто је Бог волео Давида?
 3. Како се морамо молити ако желимо чисто срце?
 4. Како на практичан начин можемо показати захвалност Богу, и шта ће бити последица тога?
 5. Осим самог избављења од тешкоћа, чему још треба да тежимо?

Štampa El. pošta

3.Молитва у Псалмима

Лекција 3

Субота 21. јул 2018.

Молитва у Псалмима

„Као што кошута тражи потоке, тако душа моја тражи Тебе, Боже!“ – Псалам 42:1.

„Божји Дух ме је упутио на многа охрабрења која су нам дата у Псалмима... Кад би наш народ разумео могућности које доносе чешћа молитва и јача вера, у нашим црквама би дошло до одлучне промене. Они који су сада обесхрабрени и забринути били би уздигнути изнад својих разочарања, и радовали би се у Господу.“ – Аустраласиан Унион Цонференце Рецорд, Април 29, 1907.

Предлажемо да прочитате: ВИИИ Сведочанство, 289-300.

Недеља 15. јул

 1. ПРИСТУП ПРЕСТОЛУ МИЛОСТИ

а. Које су неке од тема које Давид обрађује у својим Псалмима, а тичу се хришћанског искуства? Псалам 25:16-18; 28:2,7,8.

б. Шта грешник који се каје може са поуздањем да очекује када искрено затражи Божји опроштај? Псалам 51:1-6.

„Овакво покајање (попут Давидовог) превазилази границе онога што човек својом снагом може да учини; то је нешто што можемо само да добијемо од Христа који је, узневши се на висине, и овај дар дао људима.

„Управо у овоме многи греше и зато не примају помоћ коју Христос жели да им пружи. Они мисле да не могу прићи Христу док се претходно не покају, и да их покајање припрема за опроштење греха. Истина је да покајање претходи опроштењу, јер само скрушено и сломљено срце чезне за Спаситељем. Али, зар грешник мора чекати да се покаје да би тек онда могао да приђе Исусу? Зар потреба за покајањем треба да буде препрека између грешника и Спаситеља?“ – Пут Христу, 22, 23.

Понедељак 16. јул

 1. КАДА БОГ ОПРАШТА

а. Под којим условима грешник може задобити Христову милост? Псалам 32:5.

„Услови под којима добијамо Божју милост једноставни су, праведни и разумни. Господ не тражи од нас никакво мучење ни тела ни душе да бисмо добили опроштај греха. Не морамо одлазити на дуга заморна ходочашћа ни вршити мучне покоре да бисмо своју душу препоручили Богу или да бисмо испаштали за своје грехе. Милост ће добити сваки онај ко призна своје грехе и остави их.“ – Пут Христу, 33.

„Када Он дозволи да на нас наиђу искушења и невоље, то нам је 'на корист, да добијемо део од Његове светиње' (Јеврејима 12:10). Ма колико искушење изгледало тешко и горко, ако се подноси са вером, донеће благослов. Окрутан ударац, који односи земаљске радости, може да послужи као средство да се наш поглед управи према Небу. Колико има таквих који никада не би упознали Исуса да их патња није натерала да у Њему потраже утеху!...

„Господ ће помоћи свима који се уздају у Њега. Људи вере ће постићи драгоцене победе. Они ће научити драгоцене поуке. Стећи ће драгоцена искуства...

„Христос подиже скрушено срце и оплемењује ожалошћену душу све док она не постане Његово боравиште.“ – Синови и кћери Божје, 300.

б. Шта је Давид чинио док је прилазио Богу, и какав је био Божји одговор? Псалам 66:17-20.

„Спаситељ је увек спреман да чује, и услиши молитву скрушеног срца, тако да се Његовим верницима стално умножавају милост и мир. Он им радо даје благодати тако неопходне у борби против зала којима су стално изложени.“ – Дела апостола, 399, 400.

ц. У којој мери Бог опрашта наше грехе? Псалам 103:3,12-14.

„Дозволите Христу, божанском Животу, да борави у вама и преко вас открије небеску љубав која ће улити наду онима који су је изгубили и донети небески мир срцу сломљеном услед греха.“ – Мисли са Горе блаженства, 81.

Уторак 17. јул

 1. ПРАВИЛАН СТАВ

а. Са каквим духом је Давид у молитви тражио Бога? Како је његов практичан живот откривао стање његовог срца? Псалам 26:2-5,8; 119:58.

б. Која дела откривају унутрашњу промену срца? Исаија 1:16,17; Језекиљ 33:15.

„Признање које није праћено искреним кајањем и реформом, Бог не прихвата. У животу мора доћи до потпуне промене. Све што вређа Бога мора се оставити. То ће бити исход искреног жаљења због учињеног греха.“ – Пут Христу, 35.

„Јединство с Христом кроз живу веру је трајно; свако друго јединство мора пропасти... Али ово јединство нас кошта... Мора доћи до болног одвајања и приањања... Понос, себич¬ност, таштина и световност – грех у свим својим об¬лицима мора бити побеђен ако желимо да се сјединимо с Христом. Разлог због кога хришћански живот многи сматрају тешким, због кога су непостојани и променљиви, јесте што су покушали прионути за Христа без одвајања од ових вољених идола.“ – Тхе Фаитх И Ливе Бy, 221.

ц. Какав став Бог жели да види у нама док долазимо к Њему? Псалам 95:2; 100:4.

„Бог жели да Његова послушна деца траже Његов благослов и да долазе пред Њега славећи Га и захваљујући Му. Бог је Извор живота и снаге. Он може да претвори пустињу у плодна поља за народ који држи Његове заповести; јер се тиме слави Његово име. Оно што је Он учинио за свој изабрани народ требало би да свако срце испуни благодарношћу, и Он је ожалошћен што Му се одаје тако мало захвалности. Он жели да види јаче изразе захвалности од стране свог народа који ће на тај начин показати да је свестан разлога своје радости и задовољства.

„Треба често указивати на оно што је Бог учинио за свој народ. Колико често је Господ постављао путоказе у свом поступању са старим Израиљем!... Морамо често говорити о доброти Божјој и хвалити Га ради Његових чудесних дела.“ – ВИ Сведочанство, 225.

Среда 18. јул

 1. ВЕРА И ПОУЗДАЊЕ

а. Којим речима је Давид изразио своју веру у Господа? Псалам 27:1-5.

„Наш Бог влада небом и земљом и зна тачно шта нам је потребно. Ми смо у стању да видимо само нешто од онога што је пред нама, али 'је све голо и откривено пред очима Оног коме говоримо' (Јеврејима 4:13). Он седи на свом престолу, узвишен над свом земаљском пометњом и све је откривено Његовом божанском погледу. Из величине и мира вечности Он одређује да буде оно што Његово провиђење нађе за најбоље.

„Ниједан врабац не падне на земљу, а да Господ то не опази. Сотонина мржња према Богу је толика да он ужива чак и у томе да уништава нема створења. Само Божја заштита чува птице да нас веселе својом радосном песмом. Он не заборавља чак ни врапце. 'Не бојте се, дакле; ви сте бољи од много врабаца' (Матеј 10:31).“ – ВИИИ Сведочанство, 293.

б. Како је Давид изразио своје поверење у Бога када је био бројчано слабији у односу на своје непријатеље? Псалам 56:2,9,11.

„Зашто не показујемо да имамо живог Спаситеља, Онога који може ходити с нама кроз таму као и кроз светло, Спаситеља на кога се можемо ослонити?

„Ми смо већ видели облаке који су се испречили између нас и Сунца, али нисмо жалили нити се облачили у кострет из страха да више никада нећемо видети Сунце. Нисмо показивали због тога забринутост, већ смо чекали у што је могуће ведријем расположењу да облаци прођу и да се поново покаже Сунце. Исто је тако и с нашим невољама и кушањима. Може изгледати као да су нас облаци заклонили од сјајних зрака Сунца праведности; али ми знамо да нам лице нашега Искупитеља није заувек сакривено. Он нас гледа с љубављу и нежним саучешћем. Зато не одбацујмо своје поверење, које има велику награду, већ, када се облаци навуку и покрију душу, наставимо да свој поглед усмеравамо тако да видимо Сунце праведности и радујмо се што имамо живог Спаситеља. Мислимо о томе како је прекрасно било светло у ком смо уживали; нека се наше мисли и даље баве Спаситељем Исусом Христом, и светло ће нас поново обасјати, а туробне мисли ће се распршити. Ми ћемо уживати радост у Христу и певајући наставити својим путем према гори Сиону.“ – Оур Хигх Цаллинг, 65.

Четвртак 19. јул

 1. БОГ ЗАДОВОЉАВА ЖЕДНУ ДУШУ

а. Опиши ревност која треба да прати наше молитве. Псалам 42:1-4.

„Одбацимо навике лењости и равнодушности у које смо запали, и молимо се као да то заиста и мислимо. 'Непрестане молитва праведног много може помоћи' (Јаков 5:16). Вера се чврсто држи Божјих обећања, и ревносно упућује своје молбе; међутим, када живот душе стагнира, спољне молитве постају формалне и лишене силе.“ – Госпел Њоркерс (1892), 426.

б. Какву сигурност имамо док прилазимо Богу усред искушења и борби? Псалам 77:1,14,15.

„Баш у тренутку највећег обесхрабрења божанска помоћ је најближа за све оне који траже руку Божју да их води. Они се касније са захвалношћу сећају најтамнијег дела свог пута... Из сваког искушења и из сваке невоље Он их изводи са чвршћом вером и богатијим искуством.“ – Жеља векова, 511.

„Христос ће нам притећи у помоћ у сваком искушењу ако Га затражимо. Отвориће нам се очи да запазимо спасоносна обећања забележена у Његовој Речи. Свети Дух ће нас научити како да примимо сваки благослов који представља лек против туге и бола. За сваки горки гутљај који буде стављен на наше усне наћи ћемо спасоносни лек.“ – Здравље и срећа, 218.

Петак 20. јул

ПИТАЊА ЗА ЛИЧНО РАЗМИШЉАЊЕ:

 1. У чему многи греше и тиме пропуштају да приме обећане благослове?
 2. Које кораке треба да предузмемо како бисмо задобили опроштај и милост, уместо да чинимо велика дела самопожртвованости?
 3. Који став ће нас навести на искрено признање?
 4. Шта треба да чинимо када се чини да искушења сакривају лице Сунца правде од наших очију?

5. Са каквим духом треба да прилазимо Богу? Какво обећање имамо кад тако чинимо?

Štampa El. pošta

4.Тиха молитва

Лекција 4

Субота 28. јул

Тиха молитва

„А ти кад се молиш, уђи у клет своју, и затворивши врата своја, помоли се Оцу свом који је у тајности; и Отац твој који види тајно, платиће теби јавно.“ – Матеј 6:6.

„Не постоји време ни место које није прикладно за молитву упућену Богу... Услед уличне вреве, услед пословних активности, ми можемо упућивати своје молбе... за божанско вођство.“ – Пут Христу, 90.

Предлажемо да прочитате: Пророци и цареви, 429-432.

Недеља 22. јул

 1. МОЛИТВА НА ПОСЛУ

а. Које вести су забринуле Немију, и како је његов послодавац открио ту бригу? Немија 1:2-4; 2:1,2.

б. Шта је цар упитао Немију, и како је он одговорио? Немија 2:4. Како је Немијина тиха молитва услишена? Немија 2:6.

„Али се човек Божји није усудио да одговори пре но што се обрати за помоћ Ономе који је виши од Артаксеркса... Немија је помоћу те кратке молитве ступио у везу с Царем над царевима и ставио на своју страну ону силу којој је 'срце царево у руци... као поток водени.'

„Молитва коју је изговорио Немија у том тешком часу представља ослонац који стоји на располагању сваком хришћанину у околностима када је немогуће молити се на други начин. Људи који иду мучним животним путем и који су посустали под теретом невоља, могу се у молитви обратити Богу за вођство. Путници на мору и сухом, могу се на тај начин препоручити заштити неба када им запрети нека велика опасност. У време изненадних тешкоћа и опасности, човек може упутити позив за помоћ Ономе који је обећао да ће помоћи свима који верују у Њега, када Га год призову.“ – Пророци и цареви, 431.

Понедељак 23. јул

 1. НАШИ ПОСТУПЦИ И ТЕЖЊА ЗА МОЛИТВОМ

а. Шта је човек опседнут нечистим духом, који је живео у гробовима у долини гадаринској покушао да учини када је први пут угледао Исуса? Марко 5:5,6.

б. Будући да му сотона није дозволио да се помоли, шта је уместо молитве изашло из његових уста? Марко 5:7. Шта је Исус учинио за овог дивљег и грубог човека и за његовог друга (Матеј 8:28)? Марко 5:8.

„Његове речи продреше у помрачен ум несрећних људи. Нејасно су осећали да је близу Онај што заиста може спасити од демона који су их мучили. Они падоше пред Спаситељеве ноге клањајући се, али када им се уста отворише да замоле за милост, кроз њих проговорише демони.“ – Жеља векова, 320.

ц. Који је био резултат прве, тихе молитве двојице људи? Лука 8:35. Шта можемо научити из неизговорене молитве опседнутих?

„Нико није тако ниско пао, нико није тако рђав да не може наћи спас у Христу. Бесомучник је уместо молитве умео да изговара само сотонине речи, али је ипак неизречена молитва срца била услишена. Ниједан вапај душе у невољи, иако се не изрази речима, не остаје неуслишен. Они који пристају да ступе у заветни однос са Богом небеским не остају препуштени сотониној власти, нити слабостима њихове сопствене природе. Све такве Спаситељ радо позива: 'Нека се ухвати за силу Моју да учини мир са Мном; учиниће мир са Мном' (Исаија 27:5). Духови мрака се боре за душу која је једном била под њиховом влашћу, али анђели Божји отимају такву душу са снагом која преовлађује. Господ каже: 'Хоће ли се јунаку узети плен и хоће ли се отети робље праведноме? Јер овако говори Господ: И робље јунаку узеће се и плен јакоме отеће се, јер ћу се Ја прети с онима који се с тобом пру, и синове твоје Ја ћу избавити' (Исаија 49:24,25).“ – Жеља векова, 236.

Уторак 24. јул

 1. НЕИЗРЕЧЕНА ЖЕЉА ЗА ОПРОШТАЈЕМ

а. Да ли је жена ухваћена у прељуби покушала да нађе икакав изговор или да се оправда? Јован 8:3-7.

б. Да ли је Исус мрзео њен грех? Објасни свој одговор. Псалам 45:7; Јеврејима 1:8,9.

„(Исус) не оправдава грех нити умањује осећај кривице, али не тежи да осуди, него да спасе. Свет је имао само презир и осуду за ту заблуделу жену; али Исус јој је пружио утеху и наду. Безгрешни је имао сажаљења према овој грешници и пружио јој руку помоћи...

„Људи мрзе грешника, али љубе грех. Христос мрзи грех, али љуби грешника. То ће бити дух свих оних који иду за Њим. Хришћанска љубав нерадо кори, брзо уочава покајање, спремна је да опрости, да охрабри, да изведе залуталог на стазу светости и да га упути њоме.“ – Жеља векова, 448, 449.

ц. Како је Исус одговорио на неизговорену молбу ове жене за опроштај? Јован 8:10,11.

„Жена је стајала пред Исусом дрхтећи од страха. Његове речи 'Који је међу вама без греха нека најпре баци камен на њу' звучале су јој као смртна пресуда. Није се усуђивала да дигне свој поглед на Спаситељево лице, већ је ћутећи очекивала своју смрт. Зачуђена, видела је како тужитељи одлазе збуњени и без речи, а тада до њених ушију допреше речи наде: 'Ни Ја те не осуђујем, иди и одселе више не греши.' Срце јој се растапало, те паде пред ноге Исусове изражавајући јецањем своју љубав и захвалност, и у горким сузама признаде своје грехе.

„То је за њу представљало почетак једног новог живота, живота чистоте и мира, посвећеног служби Богу. Подижући ту палу душу, Исус је извршио много веће чудо него исцељујући најтеже физичке болести; излечио је од духовне болести која души доноси вечну смрт. Покајавши се, та жена је постала једна од Његових најоданијих следбеница. Она је самопожртвованом љубављу и оданошћу узвратила Његов милостиви опроштај.“ – Жеља векова, 448.

Среда 25. јул

 1. ОДГОВОР НА ПОСТУПКЕ УЧИЊЕНЕ У ОЧАЈАЊУ

а. Колико је несрећни богаљ желео да види Исуса? Лука 5:18,19.

„Подсетимо се богаља који годинама није могао да помери своје удове. Тамо је. Свештеници, управитељи и књижевници испитивали су његов случај и прогласили га безнадежним. Рекли су му да га је његов сопствени грех довео у то стање, и да за њега нема наде. Али до њега је допрла реч да човек по имену Исус чини чудесна дела. Он је лечио болесне, чак је и васкрсавао мртве. 'Али како ја могу доћи до Њега?' – питао се.

„'Ми ћемо те однети Исусу', одговорили су Његови пријатељи, 'тамо где се Он налази; чули смо да је дошао у то место.'

„И тако су узели безнадежног човека и однели га тамо где су знали да се Исус налази. Међутим, кућу је окружило мноштво људи, тако да за њих није било прилике да дођу даље од врата. Шта ће они учинити? Богаљ је предложио да отворе кров, скину цреп и да га спусте кроз кров.“ – Фаитх анд Њоркс, 67.

б. Коју неизречену жељу овог болесника је Исус услишио? Лука 5:20. Како је Исус открио да Он може да чита свачије мисли, а не само мисли овог човека?

„Исус је тачно знао шта је било потребно тој души оптерећеној грехом. Он је знао да га је мучила савест, те му је рекао: 'Опраштају ти се греси твоји.' Какво олакшање је он осетио! Каква нада је испунила његово срце!“ – Фаитх анд Њоркс, 67.

ц. Шта је исцељење овог човека доказало о Исусовој моћи? Лука 5:24-26.

„Онај који приликом стварања 'рече, и постаде', и који 'заповеди, и показа се' (Псалам 33:9), улио је својим речима живот души мртвој у преступима и гресима. Исцељење тела је било знак силе која је обновила срце. Христос је наредио одузетом човеку да устане и хода нагласивши при том: 'Да знате да власт има Син човечији на земљи опраштати грехе.'“ – Жеља векова, 248.

Четвртак 26. јул

 1. МОЛИТВА КРОЗ ДОДИР

а. Како је жена која је дванаест година патила од озбиљне болести одлучила да Христу упути стидљиву молбу за исцељење? Марко 5:25-29.

„Наступила је жељно очекивана прилика. Била је у присуству великог Лекара. Међутим, у оном силном метежу није Му се могла обратити, већ је само на кратко опазила Његово лице. Страхујући да ће изгубити једину могућност оздрављења, она се гурала кроз гомилу говорећи сама себи: 'Ако се само дотакнем хаљина Његових, оздравићу.' Кад је Исус пролазио, она је пружила руку и дотакла се само руба Његове хаљине. У том тренутку је осетила да је исцељена. Вера њеног живота била је усредсређена на тај један додир који јој је донео оздрављење.“ – Спирит оф Пропхецy 2, 320.

б. Како је затим Исус јавно признао њену неизречену молитву вере? Марко 5:30-34. Чему нас то учи о вери?

„Исус не пропушта да услиши тиху молитву вере. Онај који држи Бога за реч и на¬стоји да се повеже са Спаситељем, примиће заузврат Његов благослов.“ – Спирит оф Пропхецy 2, 322.

Петак 27. јул

ПИТАЊА ЗА ЛИЧНО РАЗМИШЉАЊЕ:

 1. Које преимућство имамо када смо у потреби, чак и кад нисмо у могућности да клекнемо пред Богом?
 2. Да ли Исус чује тихе, тајне молитве које долазе из искреног срца?
 3. Могу ли наша дела бити молитва? Како?
 4. Какво исцељење нам је свима потребно, и колико је Исус спреман да нам помогне?
 5. Да ли Исус услишава само речи које излазе из наших уста или и неизречене мисли срца?

Štampa El. pošta

5.Лична молитва

Лекција 5

Субота 4. август 2018.

Лична молитва

„Не брините се ни за шта него у свему молитвом и мољењем са захваљивањем да се јављају Богу искања ваша.“ – Филибљанима 4:6.

„Молитва у клети одржава унутрашњи живот. Срце које љуби Бога чезнуће да разговара с Њим и ослањаће се на Њега са светим поверењем.“ – Оур Хигх Цаллинг, 130.

Предлажемо да прочитате: Христове очигледне поуке, 109-119.

Недеља, 29. јул

 1. СТАВ У МОЛИТВИ

а. У каквом ставу треба да приступамо молитви? Псалам 95:6; Ефесцима 3:14.

б. Где и како треба да упућујемо своје личне молитве? Матеј 6:6.

„Душа не може напредовати без молитве. Није довољна само молитва у породици или у Божјем дому. Врло је важна и тајна молитва. У самоћи, душа је откривена свезнајућем оку Божјем, које испитује све наше побуде. Тајна молитва! Како је она драгоцена! Општење душе с Богом! Тајну молитву треба да чује само Бог. Ниједно радознало ухо не сме чути терет душе молитеља. У тајној молитви душа је слободна од спољних утицаја и узбуђења. Она се смерно, али жарко уздиже к Богу. Гласна молитва често губи у својој делотворности и пријатности због веома бучног гласа. Уместо благог, смиреног поверења, уместо тихог, смерног општења душе с Богом, истиче се повишени тон гласа, узбуђење расте, а молитва губи свој благи, свети утицај. Настаје бура осећања и речи, усред које је немогућно чути онај тихи, танак глас који говори души у тајној, истинској, усрдној молитви.“ – ИИ Сведочанство, 205, 206.

Понедељак 30. јул

 1. ПОСРЕДНИЧКА МОЛИТВА

а. Док је Данило размишљао о томе да се период од 70 година од разорења Јерусалима ускоро завршава, за шта је био подстакнут да се моли? Данило 9:3-19. Кога је Данило сматрао одговорним за грех? Кога је кривио?

„Заснивајући своју веру на поузданој пророчкој речи, Данило се молио Господу да брзо испуни обећања. Он се молио да се сачува част Божја, и у својој молитви се потпуно изједначио с онима који нису испуњавали вољу Божју, признајући њихове грехе као своје...

„Премда је дуго био у служби Божјој и небо о њему говори као о 'милом човеку', Данило је изашао пред Бога као грешник, указујући на велику потребу свог љубљеног народа. Његова молитва је била речита у својој једноставности и дубоко усрдна.“ – Патријарси и пророци, 379.

„Господ који је чуо Данилову молитву, чуће и вашу, ако Му приступите као што је то учинио Данило.“ – Ин Хеавенлy Плацес, 75.

б. Какав је био одговор на Данилову молитву? Данило 9:20-23.

ц. Како Бог, преко свог Духа, посредује за нас? Римљанима 8:26. Шта Бог жели да ми чинимо за друге? Јаков 5:16.

„Христос као наш Посредник, и Свети Дух стално се залажу за човека, али Дух Свети не посредује тако као што то чини Христос који се позива на сопствену крв, проливену од постања света. Дух Свети делује на срца, подстичући нас на молитву, кајање и одавање славе Богу. Захвалност која долази с наших усана је резултат деловања Светога Духа који је, дотакавши струне светих успомена у нашој души, изазвао музику срца.“ – Коментари библијских текстова, 648.

„Апели, молбе, преклињања у међусобним односима покрећу људе и имају своју улогу приликом обављања државних послова. Али, молитва је у стању да покрене небо! Само сила која долази као одговор на молитве може да научи људе небеској мудрости и да их оспособи да раде сложно у јединству Духа, повезани међусобно везама мира. Молитва, вера, поверење у Бога, доносе нам божанску силу која људске прорачуне показује у њиховој правој светлости и вредности - као ништавило.“ – Ин Хеавенлy Плацес, 75.

Уторак 31. јул

 1. МОЛИТВА ЗА СВЕТОСТ

а. Како нас Исус учи да се молимо када препознамо да смо грешници? Лука 18:13.

„Бог не одустаје од нас због наших греха. Ми ћемо можда учинити погрешке и ожалостити Његовог Духа, али када се покајемо и када дођемо Њему скрушенога срца, Он нас неће одбацити.“ – Фаитх анд Њоркс, 35.

„Када се усрдно молимо Богу да нам се смилује у нашој тескоби и да нас води својим Светим Духом, Он никада неће одбити нашу молитву.“ – Год'с Амазинг Граце, 207.

б. Какав став, као грешници, морамо да одбацимо? Лука 18:11,12.

„Самоправедност је опасност овога времена; она одваја душу од Христа. Они који се уздају у сопствену праведност не могу да схвате како спасење долази кроз Христа. Они грех зову правдом, а правду грехом. Они не разумеју зло преступа, нити схватају страхоту и озбиљност закона; јер не поштују Божји морални стандард.“ – Фаитх анд Њоркс, 96.

ц. Какво је Божје обећање у погледу сваке молитве која садржи искрено признање греха? Лука 18:14; И Јованова 1:9.

„Непријатељ ће доћи к вама и рећи: 'Нема сврхе да се молиш. Зар ниси учинио то зло дело? Зар ниси згрешио Богу? Зар ниси деловао против своје савести?' Одговорите му: 'Да, али Христос ме подстиче да се молим. Он је рекао: Ако признајемо грехе своје, веран је и праведан да нам опрости грехе наше, и очисти нас од сваке неправде.'“ – Тхе Библе Ецхо, Фебруарy 15, 1893.

„Он никада није одбио ниједну душу која Му се обраћа покајнички и искрена срца. Ниједна искрена молитва није изгубљена. И за време најгромогласније песме небеског хора Бог чује уздахе и најслабијег људског бића. Ми изливамо тежњу свог срца усамљени у клети или шапућемо молитву док идемо својим путем, а те наше речи уздижу се до самог престола Онога који влада бескрајним свемиром. Иако те речи не чује ниједно људско ухо, оне неће ишчезнути у тишини, нити ће бити изгубљене услед пословне активности и свега што се збива око нас. Ништа не може да угуши унутрашњу чежњу наше душе. Она се изнад вреве узбурканог мноштва и уличне буке уздиже до небеских дворова. Бог је онај коме се обраћамо и наша молитва биће услишена.“ – Христове очигледне поуке, 143.

Среда 1. август

 1. МОЛИТВА ЗА МУДРОСТ

а. Шта Бог нуди свакоме од нас, само ако затражимо? Како треба да тражимо? Јаков 1:5,6.

„Да бисте нашли мудрост, није потребно ићи на крај света, јер нам је Бог толико близу. Успех у животу не зависи толико од способности које сада имате или које ћете било када имати, колико од онога што Бог може да учини за вас. Много се мање треба поуздати у оно што је човек способан да учини, а више, далеко више, у Бога и у оно што је Он спреман да учини за сваку верну душу. Он жели да се вером чврсто ухватите за Његову руку, да од Њега очекујете велике ствари. Он жели да вам подари разумевање не само у духовном него и у овоземаљском животу. Он може да изоштри вашу интелигенцију, да вам подари тактичност и вештину. Примените своје таленте у пракси и тражите мудрост од Бога и она ће вам бити дана.“ – Христове очигледне поуке, 116.

б. Како ће нас Божја мудрост издвојити у односу на људе који нас окружују? Псалам 119:97-100; В Мојсијева 4:5-9.

„Као што земља, покоравајући се Богом одређеним законима природе, доноси своје плодове, тако би и људска срца, покоравајући се Божјим моралним законима одражавала црте Његовог карактера. Чак и сами незнабошци признали би да су они који штују правог Бога и служе Му, напреднији од њих.“ – Христове очигледне поуке, 256.

ц. Како треба да тражимо мудрост? Која два захтева Бог ставља пред нас да бисмо могли примити Његову мудрост? Приче 2:1-6.

„Немогуће је проучавати Библију понизног духа, спремног на поучавање, а не развијати и не ојачавати интелектуалне способности. Они који најбоље упознају Божју мудрост и Његове намере откривене у Његовој Речи, постаће људи и жене снажног ума, и моћи ће да постану делотворни сарадници великог Учитеља, Исуса Христа.“ – Фундаменталс оф Цхристиан Едуцатион, 432.

Четвртак 2. август

 1. МОЛИТВА СА ЗАХВАЉИВАЊЕМ

а. Шта често заборавимо у својим личним молитвама? Филибљанима 4:6.

„Наша побожност не сме да се састоји само од тражења и примања. Немојмо стално мислити само на своје потребе, а тако мало на доброчинства која примамо. Ми се никад не молимо превише, али смо још оскуднији у изражавању захвалности. Непрекидно примамо Божје благослове, а ипак Му тако мало захваљујемо, тако мало Га славимо за све што је учинио за нас.“ – Пут Христу, 94.

б. На чему свакога дана можемо бити захвални Богу? Псалам 68:19; Плач Јеремијин 3:22-25.

„Да наша чула нису отупела услед греха и размишљања о мрачним призорима које сотона непрестано ставља пред нас, жарки и непрекидни изливи захвалности текли би из наших срца према Ономе који нас свакодневно обасипа благословима којих смо потпуно недостојни. Вечна песма искупљених биће хвала Ономе који нас је љубио и опрао од греха својом крвљу; и ако хоћемо да једног дана певамо ту песму пред престолом Божјим, морамо је научити овде.“ – Тхат И Маy Кноњ Хим, 168.

Петак 3. август

ПИТАЊА ЗА ЛИЧНО РАЗМИШЉАЊЕ:

 1. Зашто је толико важно да наше личне молитве изнесемо у тајности?
 2. Која сила нам се даје као одговор на молитву, и како њу треба искористити за добробит других?
 3. На коју молитву Бог увек одговара без оклевања?
 4. Када ће људи око нас увидети велике благослове у служби и поштовању Бога?
 5. Коју песму треба да научимо овде на земљи, како бисмо се могли придружити искупљенима док је буду певали на небу?

Štampa El. pošta

Search mobile