1. Неустрашиви вођа

Неустрашиви вођа

„Будите слободни, и нека буде јако срце ваше, сви који се у Господа уздате.“ - Псалам 31:24.

„Ти можеш достићи идеал који Бог има за тебе, ако одлучиш да твоје сопствено 'ја' не буде уткано у све што радиш. Свест да се заиста трудиш да у духу и у поступцима постанеш сличан Христу даће ти снагу, утеху и храброст.“ - Слуге јеванђеља, 148.

Предлажемо да прочитате: Здравље и срећа, 444-449.

Недеља Ц              30. децембар

 1. ВРЕДНОСТ ВЕРНОГ ВОЂЕ

а. Шта треба да научимо из начина на који су Израиљци реаговали на Мојсијеву смрт? 5. Мојсијева 34:7,8; Псалам 112:6.

„Израиљци су дубоко жалили за својим преминулим вођом, и тридесет дана су посветили нарочитој служби у знак сећања на њега. Никада раније, док је био међу њима, нису тако схватали вредност његових мудрих савета, његову очинску нежност и непоколебљиву веру. Са новим и дубљим поштовањем присећали су се драгоцених поука које им је давао за живота.

„Мојсије је био мртав, али његов утицај није ишчезао заједно с њим; требало је да и даље живи и делује у срцу народа. Дуго ће још они носити у себи успомену на тај свети и несебични живот који је и даље својом тихом и убедљивом силом мењао и обликовао - чак и оне који га нису хтели слушати док је био жив.“ - Патријарси и пророци, 500.

б. На какво размишљање треба да нас наведе губитак оних који су подносили терет? Псалам 116:15.

„Оне који подносе терет и врућину дана, не би требало оставити да падну под теретом.“ -The Review and Herald, December 15, 1885.

 1. НЕГОВАЊЕ ПОШТОВАЊА

а. Зашто морамо истаћи као важно поштовање према

богобојазним вођама? Јеврејима 13:17; 1. Тимотију 5:17.

„О именима Богом изабраних служитеља, без икаквог поштовања, а у неким случајевима чак и са отвореним презиром, говоре они чија је дужност да те људе подржавају и да им држе руке. Деца и млади не пропуштају да чују презриве примедбе својих родитеља на рачун свечаних опомена и укора упућених преко слугу Божјих. Они разумеју презриве шале и потцењивачке изразе који често допиру до њихових ушију, и то их наводи да свете и вечне интересе стављају у исту раван са оним што је обично и овоземаљско. Оваквим понашањем родитељи стварају невернике од своје деце већ у самом њиховом детињству. Таква деца без икаквог поштовања устају против сваког Богом упућеног укора и осуде греха...

„Многи налазе нарочито задовољство у задржавању на стварним или уображеним недостацима оних који носе тешке одговорности у институцијама дела Божјег. Они губе из вида остварене успехе, користи које су резултат неуморног рада и несебичне оданости делу, док неке привидне грешке и последице нечега што је већ урађено нарочито наглашавају, тврдећи уображено да би они то учинили боље и са виднијим резултатима. Међутим, да је то њима било препуштено, они би - застрашени тешкоћама - одбили да се прихвате дужности, или би управљали далеко неопрезније од оних који су прихвативши се дела настављали путем који је Бог у свом провиђењу отворио пред њима.“ - 4. Сведочанство, 185.

б. Како ми данас можемо испољити поштовање према нашим

вођама? Јеврејима 12:12,13; Јов 4:4.

„Изговорене речи критизерства често су имале веома обесхрабрујућ утицај. Али изнова и изнова, у њиховој потреби, Господ им је слао упутства да иду право напред, да следе свог Вођу. Ја сам била поучена да подигнем руке које су клонуле, да ојачам слаба колена, да охрабрим верне раднике речима Господњим.“ - Manuscript Releases, vol. 6, p. 409.

 1. МОЈСИЈЕВ НАСЛЕДНИК

а. Ко је помазан као видљиви вођа Израиља након Мојсијеве смрти? Које су биле његове особине? 5. Мојсијева 34:9.

„Исус Навинј е одсада био признати вођа Израиља. Онј е нарочито био познат као ратник, и његови дарови и способност били су у том тренутку историје његовог народа изузетно драгоцени. Одважан, одлучан и истрајан, неподмитљив, заборављајући на себе у бризи за оне који су му били поверени, и изнад свега надахнут живом вером у Бога - то су биле карактерне црте човека кога је Бог изабрао да предводи израиљске чете приликом уласка у обећану земљу. За све време боравка у пустињи, он је био Мојсијев први саветник; његова тиха и искрена верност и истрајност, постојаност када су се многи колебали, чврстина да остане на страни истине чак и у опасности, указивали су и пре него што га је Бог позвао да заузме тај високи положај, да је погодан за Мојсијевог наследника.“ - Патријарси и пророци, 500, 501.

б. Какав став је био прва тајна успеха Исуса Навина? Исаија 57:15; 66:2.

„Исус Навин је с највећом забринутошћу и без самопоуздања гледао на задатак који се налазио пред њим.“ — Патријарси и пророци, 501.

ц. Објасни план који је Бог представио. Који је био једини начин извршења тог плана од стране Исуса Навина? Исус Навин 1:1-5,9.

„Исус Навин је био мудар војсковођа зато што је Бог био његов вођ.“ — Conflict and Courage, p. 116.

„Господ је Исусу Навину обећао да ће бити с њим као што је био и са Мојсијем и да ће му освајање Ханана учинити лаким задатком. Био је озбиљно забринут како да изврши добијени налог и уведе народ у земљу хананску, али је ово обећање отклонило његова страховања.“ — 4. Сведочанство, 149.

 1. ХРАБРОСТ У ПОСВЕЋЕНОСТИ

а. Шта је Бог понављао овом новом вођи? Зашто? Исус Навин 1:6,7.

„Мислите ли да би све то било наложено Исусу Навину да он није био у опасности да падне под заводнички утицај? Управо зато што је знао да ће се његовом настојању да се начелно држи правде супротстављати најснажнији утицаји, Господ му је у својој милости наредио да не скреће ни на десно ни на лево. Он је био дужан да се најизричитије држи начела честитости и исправности... Да пред Исусом Навином нису биле тако велике опасности, Господ му не би више пута наглашавао: 'Буди слободан и храбар!' Али Исус Навин ј е у свим својим настојањима и одговорностима узимао Бога за свог вођу.

„Нема веће обманутости него кад човек претпоставља да у било каквој тешкоћи може наћи поузданијег вођу, у изненађењу мудријег саветника и у опасности сигурнију одбрану него што је Бог“ — Коментари библијских текстова, 99, 100.

б. Чиме је Исус Навин требало да буде опремљен како би извршио Божје планове? Исус Навин 1:8. Шта ми из овога можемо да научимо?

„Иако библијска религија представља оличење начела активности у служби, она у исто време истиче потребу свакодневног тражења мудростиодОногакојеизворсвакепремудрости. У чемујебилапобеда Исуса Навина? У томе што је о Речи Божјој размишљао дан и ноћ...

„Они који су позвани да буду саветници треба да буду људи несебични, људи вере и молитве, људи који се не усуђују ослонити се само на своју људску мудрост, него се усрдно моле за просветљење и разум како би своје дужности могли да изврше на најбољи начин. Исус Навин је, као вођа израиљског народа, брижљиво претражио књиге у којима је Мојсије верно забележио Богом дана упутства - Његове захтеве, упутства, укоре и ограничења - да не би кренуо непромишљено и без савета. Исус Навин се није усудио да се ослони на сопствене побуде, или на своју људску мудрост. Све оно што је долазило од Христа, заодевеног дању у стуб од облака а ноћу у стуб од огња, он је сматрао веома значајним и ценио као Свето.“ — Коментари библијских текстова, 100, 101.

 1. ХРАБРОСТ ЗА ИСПРАВНУ СТВАР

а. Какву сигурност имамо док настојимо да будемо храбри у нашем послу у Господњем винограду? Псалам 31:24; Исаија 41:10.

„Ако они који треба да држе уздигнуто начело посустају и падају, ко ће да заузме њихово место?... Зар не постоје људи који ће се посветити Богу, душом, телом и духом, који ће ићи напред и

просвећивати друге?...

„Бакља истине мора бити однета у мрачне крајеве света. Док анђели задржавају ветрове, ми морамо радити онако како је Христос радио...

„Да смо радили верно, стрпљиво и са љубављу, имали бисмо стотину радника тамо где сад имамо једног. Неискоришћене прилике записане су и сведоче против нас у истој књизи где се бележе и завист и побуна против Бога.“ - The Review and Herald,

December 15, 1885.

„Овај свет је Божје велико поље рада; Он је откупио оне који бораве на свету драгоценом крвљу свога јединородног Сина и Он жели да Његова порука благодати допре до свих људи. Они којима је поверен овај посао биће кушани и испитивани, али они морају имати на уму да је Бог у њиховој близини, да ће их ојачати

и подржати. Он не тражи од нас да се ослањамо на штап од стучене трске. Ми не треба да тражимо људску помоћ. Нека нас Бог сачува да човека не ставимо на место на коме Он треба да буде... Господ Господ је наша 'вечна стена' (Исаија 26:4).“ - СличниХристу, 352.

„Буди храбар у Господу. Сети се како је Он милостив и нежан, како је велика Његова сила која те чува. Оно што људи нису успели да ураде, Бог је урадио. Дај Му част. Буди пример побожности свима са којима си у контакту. Нека Бог буде судија. Твоје дело је да волиш Бога и служиш му и да другима будеш користан.“ -

Manuscript Releases, vol. 19, p. 151.

Петак      4. јануар

ПИТАЊА ЗА ЛИЧНО РАЗМИШЉАЊЕ:

 1. О чему су Израиљци требали да размишљају још док је Мојсије био жив?
 2. Како ја могу да западнем у опасност подривања ефикасности верних вођа?
 3. Објасни тајне успеха Исуса Навина од самог почетка његовог дела.
 4. Како је Исус Навин успео да развије храброст?
 5. Шта треба да нас подстакне да гајимо врлину храбрости?

Štampa El. pošta

2. Сарадња доводи до успеха

Субота, 12. јануар 2019.

Сарадња доводи до успеха

„Вером Раав блудница не погибе с неверницима, примивши уходе с миром, и изведавши их другим путем.“ - Јеврејима 11:31.

„У незнабожачком Јерихону једна жена је посведочила: 'Јер је Господ, Бог ваш, Бог горе на небу и доле на земљи' (Исус Навин 2:11). Познање Господа које је на тај начин стекла издејствовало је њено спасење.“ - Пророци и цареви, 249.

Предлажемо да прочитате: Пророци и цареви, 249, 250, 253-256.

Недеља     6. јануар

 1. СМЕРНИЦЕ ЗА ДЕЛОТВОРНОСТ

а. Шта показује да је Исус Навин планирао ефикасно, као човек од акције? Исус Навин 1:10-15. Како то треба да надахне нас данас?

„Отворено изнесимојасне планове свима на које се могу односити, а постарајмо се и да ти планови буду добро схваћени. Затим од руководилаца разних одељења тражите да сарађују у спровођењу тих планова. Ако правилно прихватимо и заинтересовано и добре воље примењујемо овај поуздани метод који мења ствари у корену, избећи ћемо многе узалудне послове, многа непотребна трвења.“ — Евангелизам, 79, 80.

„Нека се радници брзо организују у групе, два по два, и раде у Христовом духу, следећи Његове планове. Чак и ако се неки Јуда укључи у дело као радник, Господ ће се постарати за дело. Његови анђели ићи ће напред и припремити пут. Пре тога, сваки велики град чуће значајну вест, и хиљаде ће бити доведени у познање истине. Пробудите цркве, извадите свећу испод суда.“ — Medical Ministry, p. 303.

 1. ЗАДОБИЈАЊЕ ПОВЕРЕЊА И ПОДРШКЕ

а.   Како су племена са источне стране Јордана уверила Исуса Навина у своју оданост и подршку? Исус Навин 1:16,17. Шта из тога можемо научити?

„Христова је воља да се Његови следбеници истински зближе и уједине у Заједници, да уважавају ред, правила и дисциплину и да се потчињавају једни другима, чинећи увек један другога чашћу већим од себе. Јединство и поверење су битни услови за напредак Заједнице. Кад би се сваки члан осећао потпуно независним у својим поступцима, идући сваки својим посебним путем, како би Заједница могла да буде сигурна у часовима опасности и ризика? Напредовање па и сам опстанак Заједнице зависе од брзог, јединственог деловања и узајамног поверења њених чланова. Кад трубни знак у неком критичном тренутку упозори на долазећу опасност, неопходно је брзо и енергично деловање, не задржавајући се на опширном расправљању о узроку и последицама насталих тешкоћа, јер би се тиме непријатељу само дало преимућство да добије у времену, док би се јединством у акцији многе душе могле спасти од пропасти...

„Међусобно поверење чланова веомај е битно за напредак Заједнице. Јединство акције је од посебног значаја у тешким ситуацијама верских криза. Један неопрезан корак, један непромишљен поступак може гурнути Заједницу у тешкоће и искушење којих се можда годинама неће моћи ослободити. Један члан испуњен неверовањем може непријатељу пружити прилику да нашкоди целој Заједници и да због тога многе душе буду изгубљене.“ - 3. Сведочанство, 413, 414.

б.  Како је народ охрабрио Исуса Навина? Ис. Навин 1:18. Како ми можемо бити надахнути оваквом подршком указаном вођству?

„Не обесхрабрујмо једни друге. Држимо се заједно како бисмо сваку грану Божјег дела учинили успешном. Ако неко дође к вама и обесхрабрујуће вам прича о делу у некој од наших институција, говорећи да је преко сваке мере расипничко, реците му: 'Жао ми је што је то тако, хајде да им помогнемо ако су у тешкоћама.' Говорећи тако, можете избећи велико зло које бисте изазвали ако бисте ускратили саосећање и одбили да помогнете онима који су можда погрешно представљени. Не обесхрабрујмо никад чак ни оне који су погрешно радили, опходећи се према њима као да су нам учинили неопростив грех.“ - Counsels on Health, p. 243.

 1. РАЗМАТРАЊЕ ИЗАЗОВА

а.   Који корак је Исус Навин предузео када се на путовању суочио са првом препреком? Исус Навин 2:1 (први део).

„Израиљци су се још увек налазили на источној обали Јордана који је представљао прву препреку за освајање Ханана. Прва Божја порука Исусу Навину гласила је: 'Устани, пређи преко тог Јордана ти и сав тај народ у земљу коју ја дајем синовима Израиљевим.' Што се тиче начина на који је требало прећи реку, није му било дато никакво упутство. Међутим, Исус Навин је добро знао да кад Бог нешто нареди, Он увек нађе и начина да Његов народ изврши такву заповест. У тој вери неустрашиви вођа је одмах отпочео са припремама за покрет.

„На неколико миља с друге стране реке и баш према месту где су се Израиљци били улогорили, налази се велики и добро утврђен град Јерихон. Тај град је у ствари био кључ за целу земљу, те је за Израиљце значио озбиљну препреку. Исус Навин је стога послао два младића да уходе град и извиде колико има становника, колико богатства и каква су му утврђења.“ - Патријарси и пророци, 501, 502.

б.  Објасни стање ума становника Јерихона и заштиту пружену од стране Раве у њеној животној опасности. Исус Навин 2:1 (последњи део)-9.

„Ужасне казне којима је Господ походио идолопоклонике у земљи из које су синови Израиљеви били изведени испуниле су страхом и трепетом све народе који су живели на земљи.“ - Коментари библијских текстова, 101.

ц. Шта је Рава препознала као кључ снаге Израиљаца? Исус Навин 2:10,11.

„Учењем о жртвеном систему требало је Христа уздићи пред народима, тако да би свако ко управи поглед у Њега могао живети. Сви они који су се као Рава Хананка... одрекли идолопоклонства да би служили истинском Богу, требало је да се уједине с Његовим изабраним народом.“ — Пророци и цареви, 7.

 1. НЕЗНАБОЖАЧКА ДУША ОБРАЋЕНА

а. Којим поступком је Рава заштитила Божје људе и заузврат и сама добила заштиту? Исус Навин 2:12-20. Чему нас то учи?

„Они који будно бдију над душама, који се у потпуности посвећују спасавању заблуделих, тиме на најсигурнији начин граде и своје лично спасење.“ - 5. Сведочанство, 573.

б. Шта је та жена урадила као знак договора? Исус Навин 2:21. Колико је у делу Божјем битна сарадња?

„Много је речено по питању неефикасности људских напора, па ипак Господ не чини ништа за спасење душе без сарадње човека.“

— Fundamentals of Christian Education, p. 217.

ц. Шта треба да научимо из опрезности ухода? Исус Навин 2:22.

„Има појединаца који своју склоност лакомислености и непромишљеним корацима називају храброшћу и јунаштвом. Они се непотребно излажу опасности и просто срљају у искушења из којих би само Бог неким чудом могао да их изведе неповређене и неопогањене...

„Драгоцена Божја обећања нису дата да би човека храбрила у прекорачивању дозвољеног, нити да би се он на њих позивао кад се без потребе излаже некој опасности. Господ од нас очекује да се у свом животу смерно ослонимо на Његово провиђење. 'Пут човечји није у његовој власти нити је човеку који ходи у власти да управља корацима својим.' Сваки напредак који остваримо у свом животу и сам наш живот у Божјим је рукама. Ништа не можемо постићи без Божјег допуштења и без Његовог благослова. Он својом руком може да нам подари успех у животу и благослов, а може своју руку да подигне против нас... Увек треба да будемо разборити, опрезни и смерни и да пажљиво поступамо са онима којима те врлине недостају.“ — 3. Сведочанство, 448, 449.

 1. НАДА И ОХРАБРЕЊЕ

а.   Шта су уходе пренеле Исусу Навину када су се вратиле у израиљски логор? Исус Навин 2:23,24. Колико су важне речи охрабрења?

„Они који се свакодневно посвећују Богу приказују светлу и радосну страну религије. Не треба да обешчашћујемо Господа тужним препричавањем тешкоћа које нас погађају. Све тешкоће које прихватамо као васпитна средства у животу донеће нам на крају радост. Цео наш верски живот одисаће мирисом добрих дела и речи које уздижу и оплемењују. Непријатељу је по вољи кад види душе потиштене и погнуте главе; он жели да неверници стекну рђав утисак о нашој вери. Али Бог жели да се наше мисли задржавају на нечем што је узвишеније. Он жели да свака душа тријумфује у сили Искупитељевој.“ — Коментари библијских текстова, 422.

б.  Касније, када је Јерихон био уништен, како су се Израиљци понели према Рави и њеној породици? Исус Навин 6:21¬23,25. Шта показује да је победа вером могућа, без обзира ком греху смо се одавали? Јеврејима 11:31.

„Тврђава греха је у вољи. Стави своју вољу на Господњу страну проблема; немој себе више стављати у положај грешнице, блуднице. Можда не можеш јасно видети начин стицања избављења од греха које си гајила и непрестано га ојачавала. Једини начин јесте да признаш своје грехе, да их одбациш и да верујеш да ће ти Исус опростити.“ - Testimonies on Sexual Behavior, Adultery, and Divorce, pp. 140, 141.

Петак          11.јануар

ПИТАЊА ЗА ЛИЧНО РАЗМИШЉАЊЕ:

 1. Како ја у својим мисионским напорима могу бити ефикасан попут Исуса Навина?
 2. Како могу пружити подршку као што су Исусу Навину пружила племена са источне стране Јордана?
 3. Какав је Божји план за „Раве“ са којима се свакодневно сусрећемо?
 4. Зашто су опрез и промишљеност важне врлине у опасним временима?
 5. Како мој говор може бити сличан извештају ухода?

Štampa El. pošta

3. Држати се Божјег присуства

Субота, 19. јануар 2019.

Држати се Божјег присуства

„И заповедише народу говорећи: Кад видите ковчег завета Господа Бога свог и свештенике Левите где га носе, пођите и ви с места свог и идите за њим.“ - Исус Навин 3:3.

„Проучавајте пажљиво искуства Израиљаца на њиховом путу за Ханан. Проучавајте треће и четврто поглавље у књизи Исуса Навина, где је забележена њихова припрема за прелаз преко Јордана и улазак у обећану земљу.“ - Коментари библијских текстова, 101.

Предлажемо да прочитате: Патријарси и пророци, 502-507;

 1. Сведочанство, 576-583; Рани списи, 34, 35.

Недеља  13. јануар

 1. ПОГЛЕД УПРАВЉЕН У ВЕРИ

а. Коју јасну наредбу је Исус Навин издао у вези са ковчегом завета, симболом Божјег присуства у Израиљу? Зашто? Исус Навин 3:2-4.

„Божји ковчег био је свети ковчег, начињен као складиште десет заповести, закона који је представљао самога Бога. Тај ковчег сматран је славом и снагом Израиља. Знак Божјег присуства почивао је на њему дан и ноћ.“ - Spiritual Gifts, vol. 4a, p. 101.

б.               У ком смислу је, у пренесеном значењу, ковчег завета у небу једнако значајан за нас данас? Јеврејима 8:1,2; 9:3-5.

„Сотона је предузео све могуће мере да до нас као народа не допре ништа што би нас опоменуло, покаралао и подстакло да одбацимо наше заблуде. Ипак постоји један народ који ће носити ковчег Божји.“ — Сведочанство за проповеднике, 373.

 1. ПРИПРЕМА ЗА ВЕЛИЧАНСТВЕНЕ СТВАРИ

а.               Како је Исус Навин упутио Израиљце да се припреме како би на чудесан начин доживели искуство Божје присутности? Исус Навин 3:5.

б.               Како нас Бог данас посвећује или чисти, и шта процес посвећења укључује са наше стране? Титу 2:14; Матеј 16:24.

„Права посвећеност настаје кад се начело љубави практично примењује у свакодневном животу...

„Посвећеност није задатак једног тренутка, часа или дана, него дело читавог живота. Она се не стиче несталним налетом осећања, него непрекидним одбацивањем греха и доследним живљењем за Христа.“ — Дела апостола, 422.

„Истинско посвећење... није ништа друго до свакодневно умирање сопственом 'ја' и потпуно потчињавање вољи Божјој...

Посвећеност коју Павле препоручује била је непрекидна борба са својим 'ја'. 'Сваки дан умирем', наглашава он. Он је осетио да су његова воља и његове жеље у сталном сукобу са захтевима дужности и са вољом Божјом. И уместо да се поводи за својим склоностима,

он је прихватао вољу Божју, ма колико она била непријатна, болна и распињућа за његову природу.“ - 4. Сведочанство, 283.

„Права посвећеност је хармонија с Богом, поистовећивање

с.               Њим у карактеру. То се добија прихватањем оних начела која представљају препис Његовог карактера.“ - 6. Сведочанство, 323.

„Овде је истакнута библијска посвећеност. Посвећеност, дакле, није само спољашње обличје побожности, него истинска светост која се добија посредством истине. То је у ствари истина прихваћена срцем и практично примењена у свакодневном животу.“ - 1. Свед, 308.

ц.               Коме је заповеђено да буде први који би потенцијално ризиковао свој живот и безбедност ради народа? Исус Навин 3:6-8.

„Свештеници су послушали наређење свог вође, и пошли су пред народом, носећи ковчег завета. Мноштву је наложено да се повуче, тако да је око ковчега било око три четвртине миље празног простора. Огромно мноштво је са дубоким интересовањем посматрало како свештеници иду према обали Јордана. Видели су

их како са светим ковчегом постојано иду напред, према набујалој, узбурканој реци, све док нису оквасили своја стопала у води.“ - The Signs of the Times, April 7, 1881.

 1. СИГУРНОСТ БОЖЈЕ ПРИСУТНОСТИ

а. Које обећање је испуњено над посвећеним Божјим људима који су у опасности носили свети ковчег? Исаија 43:2.

„Четири небеска анђела увек су пратила Божји ковчег, на свим његовим путовањима, да га чувају од свих опасности и да испуне сваки задатак који су имали у вези са ковчегом.“ - Spiritual Gifts, vol. 4 a, p. 102.

б. Шта је Бог обећао у вези са ношењем ковчега приликом величанственог устављања Јордана? Исус Навин 3:9-13.

ц. Какву наду Бог даје сваком ко данас носи бреме и верно корача напред „носећи ковчег“, ширећи садашњу истину често у тешким и неизвесним околностима? Псалам 126:4-6.

„Има тренутака кад слузи Божјем због недостатка средстава потребних за један темељан и савестан рад, изгледа потпуно немогуће наставити дело које се мора извршити. Неки страхују да средствима која су им стављена на располагање не могу учинити све оно што сматрају својом дужношћу. Међутим, ако ипак наставе напред у вери, спасење Божје ће се показати и њихови напори ће бити награђени успехом. Онај који је наложио својим следбеницима да иду по свему свету, подржаће сваког радника који, покоравајући се Његовом налогу, настоји да објављује Његову поруку.

„У изграђивању свог дела Господ не чини увек пут пред својим слугама потпуно глатким и јасним. Он понекад куша веру свог народа стварајући околности које га присиљавају да напред иде само вером. Он често доводи своје слуге у мучан и готово безизлазан положај и налаже им да иду напред, иако им се чини да су већ оквасили своје ноге у таласима Јордана. У таквим тренуцима, кад се молитве Његових слугу уздижу Њему у најусрднијој вери, Бог пред њима отвара пут и изводи их 'на пространо место'.“ - Дела апостола, 265.

 1. БОЖЈА РУКА НА ДЕЛУ

а.               Какав диван резултат је уследио након што су свештеници безусловно послушали наређење које им је Бог упутио преко Исуса Навина? Исус Навин 3:14-17; 4:18.

„Послушавши наредбу свога вође, свештеници пођоше пред народом носећи ковчег завета. Војска Израиљаца се построји за покрет и пође за тим симболом божанског присуства. И кад мноштво народа стиже на обалу Јордана и свештеници оквасише ноге у води, заустави се сва водена маса узводно од тог места, а оно што остаде отече низводно, остављајући сухо речно дно. Свештеници наставише да иду исушеним дном реке носећи ковчег Божји, а за њима и сав Израиљ. По Божјој заповести, свештеници застадоше на средини речног корита све док сав израиљски народ не пређе на супротну обалу. Тиме је у мисли свега народа на најснажнији начин утиснута чињеница да је Јордан зауставила она сила која је пре четрдесет година њиховим очевима отворила пут кроз Црвено море.

„Многи који су као деца прешли преко Црвеног мора, сада су захваљући сличном чуду прелазили и преко Јордана, као ратници опремљени за борбу. Пошто је сав народ прешао на другу обалу, Исус Навин нареди свештеницима да и они изађу из речног корита. И чим се они, носећи свети ковчег нађоше у сигурности, на супротној обали, Бог повуче своју моћну руку и нагомилана вода се попут моћне бујице сручи у своје природно корито. Јордан настави незадрживо да тече, преливајући се преко својих обала.“ - 4. Сведочанство, 149, 150.

б.               Како и зашто је ово чудо требало сачувати у сећању? Како је ово утицало на околне народе? Исус Навин 4:4-9,21-24; 5:1.

„Исус, Син Божји, кога су анђели пратили, ишао је испред ковчега кад је донесен пред Јордан и вода се у Његовој присутности раздвојила. Христос, анђели поред ковчега и свештеници стајали су у кориту реке док сав Израиљ није прешао преко Јордана.“ -

Spiritual Gifts, vol. 4a, p. 102.

„Кад су цареви аморејски и ханански чули да је Бог пред синовима Израиљевим зауставио водене масе Јордана, у њима се срце 'растопи' од страха.“ — Патријарси и пророци, 506.

 1. ДОЖИВЉАЈ НОВОГ ИСКУСТВА

а. Зашто је обичај обрезања био укинут, а зашто је сада поново био успостављен? Исус Навин 5:2-9.

„Привремено укидање обрезања од времена побуне у Кадису било је за Израиљце стално сведочанство да је раскинут њихов завет са Богом. И прекид празновања Пасхе, успомена на њихово ослобођење из Мисира, такође је представљао очевидан доказ с коликим негодовањем је Господ гледао на њихову жељу да се врате натраг у земљу свога робовања. Али сада су прошле године одбачености. Бог је још једном признао Израиљце као свој народ и знак завета био је опет успостављен. Чин обрезања извршен је над свима који су рођени у пустињи.“ - Патријарси и пророци, 506, 507.

б. Шта је још обележило победничко стање у ком су се нашли Израиљци након чуда на Јордану? Исус Навин 5:10-12.

„Сада је Господ на тако видљив начин испољио своју моћ и своју наклоност према Израиљцима као свом народу, отворивши Јордан пред њима, и њихови непријатељи нису више могли да их срамоте. Мана, којом су до тада били одржавани у животу, престаде да пада; јер су Израиљци ушавши у Ханан почели да једу плодове те благословене земље и мана им више није била потребна.“ - 4. Сведочанство, 150.

Петак      18. јануар

ПИТАЊА ЗА ЛИЧНО РАЗМИШЉАЊЕ:

 1. Како ја данас могу да посматрам ковчег завета?
 2. Који је значај спремности свештеника да закораче у Јордан?
 3. Како ја данас могу заиста да носим ковчег завета?
 4. Зашто Бог понекад одлучује да чини чуда попут оних на Јордану?
 5. Зашто је обред обрезања био толико значајан на уласку у обећану земљу? Који обред је значајан за нас који жудимо за небеским Хананом? Зашто?

Štampa El. pošta

4. Победа у Јерихону

Субота, 26. јануар 2019.

Победа у Јерихону

„Вером падоше зидови јерихонски, кад се обилази око њих седам дана.“ - Јеврејима 11:30.

„Христос и Његови анђели били су присутни када је ковчег кружио око Јерихона, коначно су оборили масивне зидине града и предали Јерихон у руке Израиљаца. “ - Spiritual Gifts, vol. 4a, p. 102.

Предлажемо да прочитате: 4. Сведочанство, 151-155.

Недеља  20. јануар

 1. ЧУДЕСНИ СУСРЕТ

а. Док је Исус Навин близу Јерихона размишљао и молио се, кога је срео и које питање му је поставио? Исус Навин 5:13.

„Повукавши се из окола да у тајној молитви затражи Божју нарочиту помоћ и Његово вођство, Исус Навин угледа једног наоружаног ратника величанственог узраста, с исуканим мачем у руци. Исус Навин у Њему није препознао ниједног од израиљских ратника, а ипак није личио ни на непријатеља.“ - 4. Сведочанство, 151.

б.               Ко је био ратник величанственог и заповедничког стаса који је стајао пред Исусом Навином? Која упутства су му тада дана? Исус Навин 5:14,15.

„(Исус Навин 5:13-15) То није био обичан анђео. Био је то Господ Исус Христос који је водио Јевреје кроз пустињу, заоденут у огњени стуб ноћу и стуб од облака дању. Својим присуством Он је место на којем је стајао учинио светим. Стога је Исусу Навину заповеђено да скине своју обућу.“ - Spiritual Gifts, vol. 4a, p. 61.

 1. ДОШЛО ЈЕ ВРЕМЕ

а.               Шта нам је речено о Јерихону и зашто су његове капије биле затворене? Какво уверење је Бог дао Исусу Навину? Исус Навин 6:1,2.

„Једно од највећих утврђења у земљи, велики и богати град Јерихон - лежао је управо пред њима (Израиљцима)... На рубу једне плодне равнице која је обиловала богатством разних тропских плодова, овај горди град је са својим палатама и храмовима пуним раскоши и порока, иза својих масивних утврђења пркосио Богу Израиљевом. Јерихон је био један од центара идолопоклоничке службе, посебно посвећен Астароти, богињи месеца. Ту је било сконцентрисано све што је било најодвратније и најизопаченије у вери Хананејаца. Израиљски народ, сећајући се живо страшних последица свог недавног греха с Велфегора, посматрао је овај незнабожачки град с одвратношћу и згражањем.“ - Патријарси и пророци, 508.

б.               Објасни инструкције за заузимање града које је Бог дао преко Исуса Навина. Исус Навин 6:3-8. Како су слога и дисциплина уздигле веру свега народа?

„Међутим, управо план сталног понављања овог церемонијала тако дуго пре коначног рушења градских зидина пружао је прилику за тражење вере међу Израиљцима.

„Требало је да им се у душу што дубље утисне свест да њихова снага није у људској мудрости, нити у људској моћи, већ једино у Богу њиховог спасења. Тако су се привикавали да се не ослањају на себе, већ само и потпуно на свог божанског Вођу.

„Да ли би се и они који данас тврде да су Божји народ понашали тако у сличним околностима? Сигурно да би се многи радије држали својих личних планова, препоручујући другачије начине и средства за остваривање жељеног циља. Веома би нерадо пристали на један тако једноставан чин који им не обећава никакву славу, осим заслуга послушности. Питали би се, такође, зар је могуће на такав начин освојити један тако утврђен град. Међутим, закон дужности је изнад свега другог, и он треба да држи под својом влашћу свако људско резоновање. Вера је жива сила која руши све сметње, савлађује сваку препреку и подиже своју заставу у срцу непријатељског табора.“ - 4. Сведочанство, 154, 155.

 1. МИСТЕРИОЗНИ ПРИЗОР

а.               Шта су Израиљци чинили првих шест дана у свом кружењу око Јерихона? Исус Навин 6:9-14. Како су становници града реаговали на овај тајанствени призор?

„Покоравајући се божанској заповести Исус Навин је сврстао војску Израиљеву. Није смео бити предузет никакав напад. Имали су једноставно само да круже око града, носећи пред собом ковчег завета, и трубећи у трубе. На челу су ишли ратници, чета изабраних људи, не зато да би победили својом ратном вештином и јунаштвом, већ послушношћу према упутствима примљеним од Бога. Иза њих је ступало седам свештеника с трубама. Затим је, окружен сјајним ореолом божанске славе, на рукама свештеника одевених у хаљине које су означавале њихову свету службу, ношен ковчег Божјег завета. На крају је ишла војска Израиљева, свако племе под својом заставом. Овако је изгледала поворка која је обилазила око осуђеног града. Осим топота моћних чета и свечаног звука труба, које су са околних брежуљака ођекивале улицама јерихонским, није се чуо никакав други глас. Кад је обилажење око града било завршено, војска се у тишини вратила у своје шаторе, а ковчег завета био је однесен на своје место у шатор од састанка.

„С чуђењем и све већим немиром посматрали су стражари града сваки покрет и извештавали своје старешине. Они нису разумели значење оволиког разметања и параде; али кад су видели како моћне чете сваког дана са светим ковчегом завета и свештеницима обилазе око града, овај тајанствени призор испуни срца народа и свештеника страхом. Поновно су испитали своја јака утврђења и уверили се да она могу пркосити и најјачем нападу. Многи су исмевали помисао да им се овим једноставним обилажењем може нешто нашкодити. Други су губили храброст чим би угледали поворку која је сваког дана обилазила око њиховог града.“ - Патријарси и пророци, 509, 510.

б.               Шта се догодило седмог дана? Исус Навин 6:15,16,20; Јеврејима 11:30.

„Како су лако небеске чете срушиле зидове који су за неверне извиђаче изгледали тако страшни и неосвојиви! Реч Божја била је једино оружје које је том приликом употребљено... Дело је у потпуности било препуштено руци Свемогућега.“ - 4. Свед., 153.

 1. КОНАЧНА ПРОПАСТ И ЊЕН УЗРОК

а.               Шта је Бог заповедио у вези са Јерихоном, његовим становницима и имовином? Како је клетва Исуса Навина у књизи Исуса Навина 6:26 испуњена? Исус Навин 6:17-19,24,26. 1. Цар. 16:34.

„Израиљци нису остварили победу својом властитом силом, победа је у целости припадала Господу, а као и први плодови земље, град је са свиме што је садржавао требало одвојити за жртву Богу. Израиљце је требало научити да они током освајања Ханана не треба да се боре за себе, већ да

једноставно буду оруђа за спровођење Божје воље. Није требало да траже богатство или самоузвишење, већ славу Јехове, свога Цара. Они су пре освајања примили заповест: 'А град да буде проклет Господу и шта је год у њему; само Рава блудница нека остане у животу и сви који буду код ње у

кући, јер сакри посланике које смо послали. Али се чувајте од проклетих ствари да и сами не будете проклети узевши шта проклето, и да не навучете проклетство на логор Израиљев и сметете га' (Исус Навин 6:17,18).

„Све становнике града и све живо што се налазило у њему... морали су побити мачем... Сам град био је спаљен. Његове палате, храмови, величанствене зграде са свим њиховим раскошним украсима, богатим драперијама и скупоценим хаљинама били су предати пламену... Па чак и тле на коме је био сазидан град, било

је проклето. Јерихон није више никада био сазидан као тврђава.

Сваком ко би се усудио да поновно подиже зидове које је срушила божанска моћ, била је изречена казна.“ - Патр. и пророци, 510-512.

б.               Зашто је Бог изрекао такво проклетство над Јерихоном? 5. Мојсијева 7:2-10; 20:16-18.

„'И кад их разбијеш, потри их' (5. Мојс. 7:2). 'А у градовима ових народа, које ти Господ Бог твој даје у наследство, не остави у животу ниједну душу живу' (5. Мојс. 20:16). Многима изгледа да су ове заповести супротне духу љубави и милосрђа, ономе на што се указује у другим деловима Библије. Али у ствари то је било оно што

је захтевала бескрајна мудрост и правда. Насељавајући Израиљце у Ханану Бог је намеравао да они као нација развију систем владавине која би представљала манифестацију Његовог царства на земљи.

Они су имали не само да сами буду наследници праве вере, већ и да њена начела рашире по целој земљи. Хананејци су се одали најодвратнијем и најнижем незнабоштву, те је било неопходно да се земља очисти од онога што би заиста спречавало испуњење Божјих

милостивих намера.

„Становницима Ханана било је дато довољно прилика за покајање.“ — Патријарси и пророци, 512.

 1. БОГ ЗНА НАЈБОЉЕ

а. Шта треба да научимо из освајања Јерихона? Римљанима 15:4.

„Ми, као народ, немамо довољно вере. Данас је мало оних који су спремни да тако послушају упутства која Бог даје преко својих изабраних слугу као што су то чинили Израиљци приликом освајања Јерихона. Војвода војске Господње није се појавио пред целим скупом Израиљаца, већ је разговарао само са Исусом Навином који је народу пренео оно што му је било речено. Њима је било препуштено да му верују или да сумњају у његове речи, да послушају заповести које им је он давао у име Војводе војске Господње, или пак да се побуне против свега тога и оспоре његов ауторитет. Они нису могли да виде војске анђела које су под вођством Сина Божјег ишле пред њима, и могли су да кажу: 'Како је бесмислен сваки овај покрет, како је смешно ово свакодневно марширање око градских зидина и једноставно трубљење у овнујске рогове! Све то, нити може, нити има било каквог дејства на ова јака и висока утврђења'...

„Онима који Му се као Његова верна деца предају свим срцем и у потпуности се ослоне на Њега, (Бог) ће пружити помоћ у свакој њиховој потреби...

„Бог силно ради за оне који су Му верни и који Његову Реч прихватају без расправљања или сумњи. Онај који представља Величанство неба, са војском својих анђела, срушио је зидове Јерихона, без икакве људске помоћи. Ту израиљски ратници нису имали ништа чиме би могли да славе и уздижу себе. Све је учинила само сила Божја. Нека се људи не уздижу у тежњи да дело воде по својим личним плановима, нека се смерно потчине божанској вољи, и Бог ће поново оживети њихову снагу и подариће слободу и победу својој деци.“ - 4. Сведочанство, 154, 155.

Петак      25.јануар

ПИТАЊА ЗА ЛИЧНО РАЗМИШЉАЊЕ:

 1. Како је Исус Навин био унапред оснажен за извршавање нарочитих планова?
 2. Да Јерихон није уништен, како би то могло утицати на даљу историју?
 3. Објасни тајанствени начин на који је Бог извојевао јерихонску битку.
 4. Зашто су Израиљци морали све да спале, а метал да дају у ризницу?
 5. Шта ме можда спречава да искусим успех који Бог даје?

Štampa El. pošta

5. Агонија У ГајУ

Субота, 2. фебруар 2019.

Агонија У ГајУ

„Згрешио је Израиљ... Зато неће моћи синови Израиљеви стајати пред непријатељима својим.“ - Исус Навин 7:11,12.

„Хиљаде њих погинуло је на бојном пољу, јер Бог није могао да благослови и помаже народ у којем се налазио само један грешник, један који је преступио Божју изричиту заповест.“ - 3. Сведочанство, 221.

Предлажемо да прочитате: 3. Сведочанство, 243-252.

Недеља  27. јануар

 1. СКРИВЕНА ОПАСНОСТ ВРЕБА

а. Након пада Јерихона, које скривене опасности Исус Навин није био свестан? Исус Навин 7:1. Који кораци су у међувремену предузети у освајању Ханана? Исус Навин 7:2,3.

„Ускоро после пада Јерихона, Исус Навин је одлучио да заузме Гај, један мали град међу увалама, неколико километара западно од Јорданске равнице. Зато је послао уходе које су донеле вест да у том месту нема много становника и да није потребно слати велику војску за његово освајање.“ — Патријарси и пророци, 513.

б.               На темељу извештаја ухода, колико војника је послато да нападне Гај? Исус Навин 7:4 (први део). Које су грешке тада начињене?

„Велика победа коју је сам Бог извојевао за Израиљце учинила их је сувише самопоузданима. Осећали су се потпуно сигурним зато што им је Бог обећао да ће им дати хананску земљу, а изгубили су из вида чињеницу да им само Божја помоћ може обезбедити успех. Чак ни Исус Навин при свом планирању заузимања Гаја није затражио савет од Бога.

„Тако су Израиљци почели да прецењују своје сопствене снаге, и да потцењују своје непријатеље. Очекивали су лаку победу.“ -

Патријарси и пророци, 514.

 1. ПОЗИВ НА ИСПИТИВАЊЕ СРЦА

а.               Које непријатно изненађење је запрепастило Израиљце у

Гају? Исус Навин 7:4,5.

„И не питајући се да ли је Бог с њима, (три хиљаде израиљских војника) похитало је у напад. Напредовали су до врата самога града, али су ту наишли на одлучан отпор. Тада, спопаднути паничним страхом од великог броја и савршене опреме њиховог непријатеља, окретоше леђа и безглаво побегоше низ стрме падине брега... Иако губитак од тридесет и шесторице људи није био тако велики, ипак је пораз обесхрабрујуће деловао на целу заједницу... То је био њихов први стварни сукоб са Хананејцима, а шта ће тек бити у већим бојевима који су их очекивали, кад су их браниоци једне овако мале вароши нагнали у бекство?“ - Патријарси и пророци, 514.

б.               Како је Исус Навин реаговао поводом трагедије? Исус Навин

7:6-9. Шта је било погрешно у његовом одговору?

„Исус Навин је испољио истинску ревност за част и славу Божјег имена, па ипак се у његовој молитви назиру сумња и неверица. Помисао да је Бог превео свој народ преко Јордана да би га предао сили незнабожаца била је погрешна и недолична за вођу Израиља. Осећања потиштености и неповерења - које ј е Исус Навин испољио у погледу силних чуда која је Бог учинио при ослобођењу свог народа, као и у погледу толико пута понављаних обећања која је Он био спреман испунити за њих у истеривању грешних становника хананске земље - заиста нису имала оправдања.“ - The Signs of the Times, April 21, 1881.

„Кривица и грех је на Заједници у било ком месту ако не пронађе узрок духовног мрака и тешкоћа које постоје у њој. Заједница у

   не може бити жива и успешна све док се њени чланови не

пробуде, увиде и отклоне зло које постоји међу њима и које спречава да се благослов Божји излије на њих.“ - 3. Сведочанство, 484.

„Нека цркве које тврде да верују у истину, које заговарају Божји закон, држе тај закон и одвоје се од сваке неправде. Нека се појединачни чланови цркве одупру искушењима да практикују зле ствари и попуштају греху. Нека црква започне с делом чишћења пред Богом кроз покајање, понизност и дубоко истраживање срца, јер се налазимо у несимболичном дану помирења - озбиљном времену које доноси вечне последице.“ - Selected Messages, vol. 2, p. 378.

 1. БОГ ОДГОВАРА

а.               Како је Бог милостиво одговорио док се Исус Навин молио,

негодујући због срамотног пораза израиљске војске код Гаја?

Исус Навин 7:10-12.

„Али наш милостиви Бог није свог слугу (Исуса Навина) походио гњевом због ове његове заблуде (сумње и неверице). Он је у својој милости примио скрушеност и молитву Исуса Навина, али је у исто време благо укорио његово неверовање, а затим му открио узрок њиховог пораза.“ - The Signs of the Times, April 21, 1881.

б.               Шта треба да научимо из ове кризе? 1. Корин. 10:1-5,11,12.

„'А Господ рече Исусу: Устани: што си пао на лице своје? Згрешио је Израиљ, и преступио завет мој који сам им заповедио: јер узеше од проклетих ствари, и украдоше, и затајише, и метнуше међу своје ствари. Зато неће моћи синови Израиљеви стајати пред непријатељима својим; плећа ће обраћати пред непријатељима својим, јер су под проклетством; нећу више бити с вама, ако не истребите између себе проклетињу' (Исус Навин 7:10-12).

„Показано ми је да нам у претходно наведеним примерима Бог предочава како Он гледа на грех међу онима који тврде да су Његов народ, народ који држи све Његове заповести. Они који су имали ту нарочиту част да буду сведоци запаженог испољавања Његове силе, слично старозаветном Израиљу, а ипак се усуђују да не поштују Његова изричита упутства, биће неизбежно предмет Његовог гњева. Бог жели да поучи свој народ да су непослушност и грех Њему веома мрски, и да се не смеју узимати олако. Он нам показује да припадници Његовог народа, кад се међу њима нађе грех, треба одмах да предузму одлучне мере да се тај грех искорени између њих, да Његово негодовање не би погодило целу Заједницу. Али ако они који се налазе на одговорним положајима прелазе преко греха појединаца, Његов гњев их неће мимоићи, а одговорним за такве грехе сматраће се народ Божји као целина. Својим поступцима са својим народом у прошлости, Господ показује сталну неопходност чишћења Заједнице од греха и зла. Мрак који један грешник распростире око себе може да заклони светлост Божју од целе Заједнице. Кад припадници народа Божјег увиде да их окружује тама, а не знају узрок томе, они треба усрдно да траже Бога у дубокој понизности и самоиспитивању све док се не разоткрију и не уклоне греси који вређају и жалосте Светог Духа...

„Ако слуге Божје равнодушно прелазе преко очевидних греха у Његовом народу, они тиме у ствари подржавају и оправдавају грешника, и криви су исто тако као и он; Божје негодовање их сигурно неће мимоићи и сматраће се одговорнима за грехе кривца.“ - 3. Сведочанство, 244-246.

28              Библијске лекције, јануар - март 2019.

 1. ДЕЛО У ОВИМ ПОСЛЕДЊИМ ДАНИМА

а. Шта је Господ наредио Исусу Навину да предузме у кризи која је узроковала слабост и пораз код Гаја? Исус Навин 7:13-15. Шта из овога можемо научити?

„Иако (неки) можда увиђају да безакоње постоји, они то не осећају онако болно као што је осећао Исус Навин, нити су спремни да се понизе пред Богом због опасности у којој се налазе душе.

„Прави припадници народа Божјег, којима је у срцу дело Господње и спасавање душа, увек ће грех гледати у његовој стварној одвратности. Они ће увек бити за то да се савесно и отворено осуде греси који их тако често спопадају. Због греха такозваног народа Божјег, они ће најдубљи бол осећати нарочито у завршном делу за Заједницу, у време запечаћења сто четрдесет и четири хиљаде који треба да стоје без мане пред престолом Божјим...

„Ко познаје намере Господње у ово време? Да ли су то они који покривају безакоња и грехе међу такозваним народом Божјим, и који у свом срцу, иако не отворено, гунђају против оних који осуђују грех? Да ли су то они који јавно устају против оваквих, а сажаљевају преступника? Не, заиста не! Ако се не покају и не престану да - злостављајући оне који носе терет одговорности, а крепећи руке грешницима у Сиону - чине дело сотонино, они никада неће примити печат Божјег одобравања.“ - 3. Свед., 246.

„Ако водећи људи занемаре да разоткрију грехе због којих Бог не може да буде задовољан својом Заједницом, они постају одговорни за те грехе.“ - 3. Сведочанство, 249.

б. Како је Исус Навин послушно извршио Божји налог? Исус Навин 7:16-18.

„Исусу је било дато упутство како да пронађе и казни преступ. За откривање кривца послужили су се бацањем коцке. Преступник није одмах био изобличен већ ј е цела ствар извесно време остављена у неизвесности како би сви осетили своју одговорност за грехе који су постојали међу њима, и на тај начин били наведени да испитају своја срца и да се понизе пред Богом...

„Ахан син Хармије из племена Јудина, био је проказан Божјим прстом као онај који је смео Израиља.“ - Патријарси и пророци, 515. Библијске лекције, јануар - март 2019.    29

 1. ВЕРНЕ ВОЂЕ У КРИЗИ

а. Шта је Исус Навин љубазно замолио Ахана да учини, и какав је био Аханов одговор? Исус Навин 7:19-21. Како Бог гледа на равнодушност у време кризе? Софонија 1:12.

„Има много и таквих којима недостаје разборитост Исуса Навина и којима није дужност да истражују кривце, и да неодложно устају против греха који постоје међу њима. Такви не треба... да стоје на путу управо онима којима је то задатак...

„Показано ми је да су признања која неки између нас дају или су давали слична Ахановом признању. Они крију своје преступе и нису спремни на добровољно признање све док их Бог не разоткрије, и тек онда признају своје грехе. Такви настављају својим злим путем све док не постану потпуно неосетљиви. Они можда чак и знају да као такви представљају терет за Заједницу... А ипак их савест не оптужује због тога. Они нису спремни да, понизивши своја охола и побуњеничка срца пред Богом и одбацивши своје грехе, олакшају положај Заједнице. Божје неодобравање прати све припаднике Његовог народа као целину, и Он неће испољити своју силу у њихову корист све док међу њима постоји грех, и док то подржавају они који се налазе на одговорним положајима.

„Они који се у страху Божјем залажу да Заједницу ослободе оваквих сметњи и препрека, исправљајући тешка застрањивања и наводећи народ да се гнуша греха, како би могао да напредује у чистоти и да се име Божје слави, увек ће наилазити на отпор непосвећених.“ — 3. Сведочанство, 249, 250.

„Заједница је као целина у извесној мери одговорна за грехе својих чланова, јер не дижући свој глас против постојећег зла, она га у ствари одобрава.“ - 4. Сведочанство, 467.

Петак      1. фебруар

ПИТАЊА ЗА ЛИЧНО РАЗМИШЉАЊЕ:

 1. Који је био узрок пораза Израиљаца код Гаја?
 2. Шта је у молитви Исуса Навина Богу био доказ вере, а шта је откривало сумњу?
 3. Објасни дужност цркве остатка која се озбиљно припрема за Христов други долазак.
 4. Које лидерске особине поменуте у Књизи Исуса Навина, у 7. поглављу, би било добро да и ја развијем?
 5. Зашто не смем да ометам неопходно дело протеривања греха из табора?

Štampa El. pošta

Search mobile